La Diputació aprova 183 obres de millora als pobles de la Vall d'Albaida
Carlos Fernández Bielsa destaca que este programa és “un pla de valors que premia el desenvolupament sostenible, sobre la base de la igualtat, l'objectivitat i l'autonomia local".
La Diputació de Valéncia ha donat llum verda a 183 projectes de millora d'espais i serveis públics presentats pels 34 ajuntaments i la Mancomunitat de la Vall d'Albaida, amb una aportació de 14,3 milions d'euros. Estes actuacions, que licitaran i executaran els propis consistoris al llarg dels pròxims mesos, seran subvencionades íntegrament per la Diputació en el marc del Pla d'Inversions 2022-23, que ha aprovat un total de 1.473 sol·licituds a la província amb un pressupost global de 144 milions d'euros.
El ple de setembre de la institució provincial va validar per unanimitat la proposta presentada pel diputat de Cooperació Municipal, Carlos Fernández Bielsa, que inclou prop de 200 projectes presentats pels consistoris de la comarca. Montitxelvo, amb 11 sol·licituds validades, encapçala un llistat en el qual Guadasséquies, Montaverner i El Palomar apareixen amb 10 actuacions aprovades; Benissuera, Bocairent i Carrícola amb huit; Agullent i Albaida amb set; Bellús, Benigànim, la Pobla del Duc, Sempere i la Mancomunitat de la Vall d'Albaida amb sis; Atzeneta d'Albaida, Alfarrasí, Bèlgida, Beniatjar, Bufali, Castelló de Rugat i Otos amb cinc; Aielo de Malferit, Aielo de Rugat, Benissoda i Llutxent amb quatre; Fontanars dels Alforins, L'Olleria, Pinet, Rugat i Salem amb tres; Ontinyent, Ràfol de Salem i Terrateig amb dos, i els municipis de Benicolet i Quatretonda, que han optat per destinar els fons provincials a un únic projecte de major quantia.
Les xifres definixen per si soles este “programa de valors que permet als municipis prioritzar les seues necessitats, que premia les estratègies de desenvolupament local i la sostenibilitat i aposta per l'eliminació de la burocràcia i l'ajuda incondicional als pobles xicotets, que són els que més ho necessiten”. En el cas de la Vall d'Albaida, la totalitat dels projectes aprovats seran directament licitats i executats per les corporacions locals, una de les grans novetats del pla en el seu “intent d’agilitzar les tramitacions i executar-les amb major rapidesa”, com explica el propi Bielsa.
El vicepresident i responsable de Cooperació recorda que els alcaldes i alcaldesses, en consens amb els equips municipals i les veïnes i veïns de cada poble, són els que han decidit a quines obres o actuacions destinen els diners. “Això no canvia, però hem fet un pas més amb la finalitat de permetre als tècnics dels ajuntaments donar el vistiplau als projectes, la qual cosa servirà per a millorar els temps del procés de licitació de cada obra i la seua posterior execució”.
Infraestructures i urbanisme
Una altra de les característiques d'este pla inversor de la Diputació és que pràcticament la mitat de les sol·licituds presentades pels ajuntaments coincidixen amb un o diversos dels objectius de desenvolupament sostenible bonificats en el pla, cas de l'eficiència energètica, les xarxes de sanejament, la millora de l'accessibilitat o noves zones verdes en espais urbans. Molts d'estos projectes combinen actuacions en diferents àmbits, com pot ser la repavimentació de carrers, la renovació de les canalitzacions d'aigua potable i la instal·lació d'enllumenat eficient en la zona.