ESdiario

Gaspar anuncia una injecció de 20 milions d'euros als ajuntaments valencians

El màxim responsable provincial considera que baixar impostos “no és l'única solució” i avança que el pressupost de 2023 inclourà estos 20 milions al costat de la resta d'ajudes.

El president Gaspar durant la seua intervenció en la cimera per a combatre la inflació

Publicado por
Sergi Tarazona

Creado:

Actualizado:

El president de la Diputació de València, Toni Gaspar, ha anunciat este dilluns una injecció de 20 milions d'euros als ajuntaments de la província per a combatre la inflació. Gaspar ha avançat, en el marc de la cimera organitzada per la Generalitat sota el títol ‘Aliança Valenciana contra la Inflació’, que la partida estarà inclosa en el Pressupost de 2023 que la corporació té previst aprovar este mateix mes i que els diners podran destinar-se tant a inversió com a despesa corrent.

Estos 20 milions es pressupostaran al marge de la resta d'ajudes directes que la corporació valenciana inclou cada any en els seus comptes, amb un 70% d'inversió directa als ajuntaments, segons les xifres publicades per la Sindicatura de Comptes, que la situa per damunt de les corporacions de Castelló i Alacant en el capítol de transferències a ens locals. “La premissa de la Diputació és considerar als municipis com a majors d'edat, i que siguem una corretja de transmissió per a ajudar a la gent”, ha assenyalat Gaspar.

El mecanisme utilitzat per a ingressar els diners en els consistoris serà el mateix que el del Fons de Cooperació Municipal, “una eina de finançament molt àgil i eficaç” que el passat exercici va permetre a la Diputació de València transferir 80 milions d'euros als seus pobles, una xifra històrica que quadruplica l'aportació del Consell a la província i la quantitat inicial que va començar aportant al Fons la pròpia Diputació en 2017. “Independentment de les aportacions al Fons que faça la Generalitat, des de la Diputació de València utilitzarem este mecanisme per a incloure els 20 milions extraordinaris que estaran ja en el pressupost perquè els propis municipis puguen comptar amb els diners en els seus”, ha explicat el líder provincial.

En paraules de Toni Gaspar, “la baixada d'impostos de la qual tant es parla en estos moments pot ser un argument electoralista, però per descomptat no és l'única solució per a fer front a situacions de crisis com ho va ser la pandèmia i ara la inflació”. Enfront de l'opció de reduir la càrrega tributària com a única mesura, el màxim responsable de la corporació valenciana aposta per “l'esforç inversor que aporta als ajuntaments la liquiditat necessària per a mantindre les seues infraestructures i serveis públics, i l'autonomia municipal que permet als responsables locals utilitzar estos recursos per a fer front a la inflació de la millor manera, perquè els alcaldes i alcaldesses són els que millor coneixen les necessitats de les seues veïnes i veïns”.

Municipis i diputacions

La jornada ‘Aliança Valenciana contra la Inflació’, organitzada per la Generalitat amb la col·laboració de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), s'ha celebrat en la matinal d'este dilluns al Carrer Major del Museu de les Ciències, amb l'obertura del conseller d'Hisenda, Arcadi España, la vicepresidenta del Consell, Aitana Mas, i la delegada del Govern, Pilar Bernabé, i clausura a càrrec del president de la Generalitat, Ximo Puig, i el seu homòleg en la FVMP, Rubén Alfaro.

Després de debatre sobre la importància del diàleg social i el paper de les grans ciutats en la lluita contra la inflació, amb la participació primer dels responsables sindicals i la Confederació Empresarial Valenciana i més tard dels alcaldes i alcaldesses de les principals urbs de la Comunitat, ha arribat el torn de les diputacions i els municipis i de les accions que estan posant en marxa per a ajudar a les famílies en este context d'augment generalitzat en els preus de béns i serveis.

El president de la Diputació de València, Toni Gaspar, ha compartit debat amb els responsables provincials d'Alacant i Castelló, Carlos Mazón i José Martí, així com les alcaldesses d'Algemesí i Almoradí, Marta Trenzano i María Gómez, i l'alcalde de Betxí, Alfred Remolar, en una taula moderada per la secretària autonòmica de Cohesió Territorial i Polítiques contra la Despoblació, Elena Cebrián.

Durant la cimera s'ha repassat l'evolució de les creixents ajudes transferides als municipis en l'últim lustre a través dels fons de cooperació per a impulsar la inversió i el turisme i frenar la despoblació, als quals enguany se sumarà la lluita contra la inflació i la crema d'espais forestals. L'eina va ser posada en marxa pel Consell en 2017 i des de l'inici va comptar amb la participació de les diputacions de València i Castelló.

tracking