ESdiario

Constituïda la Fundació ‘Projecte Puçol per a l'educació i cultura’

L'alcalde d'Elx ha assistit hui a l'acte de constitució, amb el qual es pretén millorar la gestió d'aquest ben inclòs en el Registre de Pràctiques Excel·lents de la UNESCO des de 2009

Constituïda la Fundació ‘Projecte Puçol per a l'educació i cultura’

Publicado por

Creado:

Actualizado:

L'alcalde d'Elx, Carlos González, acompanyat per les regidores de Cultura, Marga Antón, Educació, María José Martínez, l'edil de Turisme, Carles Molina, i la regidora de medi ambient, Esther Díez, ha assistit aquest matí a la constitució de la Fundació de la Comunitat Valenciana ‘Projecte Puçol per a l'educació i cultura’ que ha tingut lloc en el Centre Cultura Tradicional Museu Escolar de Puçol.

“Una fundació hereva d'una sòlida trajectòria, que serà clau per a conservar i divulgar la nostra memòria col·lectiva, per a fomentar el respecte per les tradicions i per a delectar als il·licitans i als nostres visitants amb la singularitat, la riquesa i la bellesa del nostre patrimoni cultural”, segons ha destacat l'alcalde qui ha afegit que “la Fundació, com a suport jurídic i institucional, és una eina per a canalitzar la cooperació públic-privada, per a facilitar la implicació de les empreses i dels particulars en la gestió del Museu, al mateix temps que és un suport jurídic sòlid per a afrontar els reptes del futur”.

A l'acte també han assistit el president de la fundació, José Mora, el director del museu, Rafael Martínez, el diputat Juan de Dios Navarro, el president del Patronat del Misteri, Francisco Borja, així com els patrons i patrones d'aquesta.

L'acte ha començat amb les paraules del director del museu, Rafael Martínez, qui ha fet un breu recorregut per la història del museu. Tal com ha explicat, “en 1968 va arribar al col·legi de Puçol un jove mestre, Fernando García *Fontanet, erigint-se en autèntic *factotum d'una comunitat immersa en un procés d'importants canvis. Va ser probablement la nostàlgia, el sentiment de pèrdua d'identitat el que li va portar a emprendre un viatge que uns altres es van anar sumant”.

Martínez ha afegit que “Fernando va emplaçar al seu alumnat a ser curiós i les aules del Camp d´Elx van començar a omplir-se de cançons, refranys… Ací va començar tot, el Museu Escolar de Puçol afona les seues arrels a l'escola adaptada al mig, un projecte educatiu que va eixir de l'escola i va arribar a la comunitat fent-la partícip d'una iniciativa que anys més tard la UNESCO la reconeixeria com a exemplar”.

El museu, reconegut en 1992, ha sigut gestionat per una associació formada per veïns i veïnes de la pedania. Els fons del museu s'han enriquit amb col·leccions de cinema, comerç… Hui dia, museu i col·legi continuen investigant i difonent el patrimoni.


“El projecte compta també amb el suport de l'administració local, autonòmica i estatal, amb l'Ajuntament d'Elx com el nostre principal valedor. Hui es constitueix la Fundació de la Comunitat Valenciana Projecte Puçol per a l'educació i la cultura”, ha destacat el director del museu.

A continuació, ha tingut lloc, en presència del notari, la signatura de la constitució de la fundació de la qual l'alcalde és president i els edils Marga Antón, María José Martínez i Carles Molina són patrons. La resta de patrons i patrones de la mateixa són José Mora, María Sabuco, Heliodoro Vidal, Margarita Guilló, Sergio Ros, Rosa María Vicente, María José Marroquí, Nuria Peral, Enrique Pineda, Óscar Parrilla i Isabel Picó.

Un dia rellevant per a la ciutat

L'alcalde, en la seua intervenció ha destacat que “hui és un dia rellevant per a la nostra ciutat, per a tots nosaltres, i especialment significatiu per a aquest gran projecte col·lectiu que és Puçol. Comencem hui una nova etapa en la manera de gestionar aquesta feliç iniciativa, que en essència suposa una mostra del profund respecte per la nostra tradició, per la nostra cultura, per la nostra memòria col·lectiva”.González ha recordat el suport que des dels seus inicis el projecte de Puçol ha rebut per part de l'Ajuntament. En aquest sentit ha destacat la signatura de convenis anuals de suport a material i de col·laboració amb recursos humans, així com la cessió una parcel·la de més de 8.000 metres quadrats annexa al col·legi per a la creació del museu.

“Des de 2001, amb les noves instal·lacions, el camp d'estudi va ser cada vegada més ampli: testimoniatges orals, objectes del comerç, la indústria, l'agricultura, els costums locals o la tradició del Camp d’Elx. L'equip docent i investigador, amb Antonio Ródenas i altres col·laboradors que mostraven un entusiasme molt destacable, va escometre noves labors de classificació, catalogació, investigació, anàlisi… I aqueixa sòlida i innovadora trajectòria va ser valorada com es mereixia per la UNESCO en 2009. I Puçol va inaugurar el Registre de Pràctiques Excel·lents en Matèria de Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial i des d'aqueix moment, Elx compta amb el reconeixement internacional a dos béns patrimonials i a una activitat docent, sent una de les poques ciutats que pot mostrar un ‘currículum patrimonial’ semblant”, ha dit el regidor.

Carlos González ha reconegut la labor de suport mostrada per l'empresariat il·licità i ha nomenat algunes de les persones que han sigut claus en el desenvolupament d'aquest projecte i en la creació de la fundació, cas de Fernando García, Rafael Martínez, Isabel Picó, José Mora, Pepe Antón, Santiago Ule, Enrique Pineda, Marga Antón i Patricia Macià.

tracking