Cerrar

Les 6 festes tradicionals obtenen el títol de ‘Interés Turístic Local’

La designació atorgada per la Generalitat Valenciana arriba per al Porrate de Sant Antón, Creus de Maig de Santa Cruz, Tabarca, Sant Gabriel, Sant Roque i Raval Roig

Les 6 festes tradicionals obtenen el títol de ‘Interés Turístic Local’

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Alacant ha aconseguit aquest divendres que les seues sis festes tradicionals obtinguen el títol d'Interés Turístic Local, després que la Direcció General de Turisme de la Generatitat Valenciana haja analitzat el dossier que cadascuna d'aquestes celebracions -Porrate de Sant Antón, Creus de Maig de Santa Cruz, Festes Patronals de l'illa de Tabarca, Sant Gabriel, Sant Roque i Raval Roig- va presentar individualment el passat 1 d'agost davant la seu del Consell a Alacant. El conjunt de la documentació superava els 600 folis. Va ser rebuda pel director general de Turisme, Herick Campos.

Manuel Jiménez, regidor de Festes, ha explicat que "ens sentim molt satisfets en conéixer la concessió d'aquest títol, la qual cosa ha sigut possible amb la col·laboració de la Federació de Festes Tradicionals. Això posa de manifest l'atractiu turístic de unes festes que posen en relleu els costums i tradicions per a promocionar a Alacant. També cal valorar la tasca desenvolupada per l'Agència Valenciana de Turisme que, en poc més de mes i mig, ha estudiat i valorat positivament el conjunt de la documentació presentada".

Ha finalitzat l'edil afirmant que "l'equip de Govern continuarà ferm en la seua aposta per la promoció nacional i internacional del conjunt de les festes". Així, ha anunciat que seran les de Moros i Cristians les pròximes a sol·licitar el títol de Interés Turístic Autonòmic, per al que la Federació de Moros i Cristians d'Alacant (FMYCA) ja està recaptant la documentació necessària.

La Setmana Santa d'Alacant va obtindre el reconeixement d'Interés Turístic Nacional el passat 11 de febrer. Les Fogueres són d'Interés Turístic Internacional des del 25 d'octubre de 1983.

Els dossiers

Els dossiers presentats inclouen documents que daten la seua antiguitat, com s'han anat desenvolupant cadascuna d'aquestes celebracions i la seua incidència en l'oferta turística local. Molts dels documents històrics han sigut extrets dels fons de l'Arxiu Municipal d'Alacant (MESTRESSA). S'inclouen, també, fotocòpies de periòdics que argumenten la celebració de les festes, fotografies, o portades de llibrets, entre altres elements.Els dossiers presentats inclouen documents que daten la seua antiguitat, com s'han anat desenvolupant cadascuna d'aquestes celebracions i la seua incidència en l'oferta turística local. Molts dels documents històrics han sigut extrets dels fons de l'Arxiu Municipal d'Alacant (MESTRESSA). S'inclouen, també, fotocòpies de periòdics que argumenten la celebració de les festes, fotografies, o portades de llibrets, entre altres elements.

La iniciativa per a l'obtenció d'aquest títol va començar a forjar-se en 2019 després que el Ple de l'Ajuntament s'adherira a ella. Han sigut precisos tres anys per a completar la exhaustiva informació requerida.

La Federació de Festes Tradicionals d´Alacant, que presideix Óscar Llopis, va ser fundada en 2009. Els seus respectius presidents són: Rosada Beltri (Porrate de Sant Antón), Verónica Bañuls (Creus de Maig), Antonio López (Tabarca), Antonio Rico (Sant Gabriel), Enrique García (Sant Roque) i Fernando Alonso (Raval Roig).