Cerrar

La Generalitat presenta el Pla Verdea per a renaturalitzar espais urbans

La nova línia d'ajudes serà per concurrència competitiva i subvencionarà aquelles actuacions que aposten per solucions basades en la naturalesa

Presentació del pla

Publicado por
Juanjo Morote

Creado:

Actualizado:

La Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica ha organitzat la jornada Pla Verdea; renaturalitzar la ciutat mediterrània, per a donar a conéixer la nova línia d’ajudes del Pla Verdea. Una línia dirigida a fomentar actuacions que impulsen la renaturalització de l’entorn construït i l’edificació en l’àmbit de l’arquitectura, que està previst es publique durant el mes d’abril.

La nova línia d’ajudes es desenvolupa des de la Direcció General d’Innovació Ecològica en la Construcció a fi de fomentar aquelles actuacions que utilitzen els principis de la naturalesa, SbN (solucions basades en la naturalesa), per a donar solució a diversos problemes de l’espai urbà i l’arquitectura, apostant per la renaturalització com a mecanisme per a fomentar el benestar humà, la biodiversitat i la resiliència.

La secretària autonòmica d’Arquitectura Bioclimàtica i Sostenibilitat Energètica, Laura Soto, ha agraït l’esforç que s’ha fet des d’aquest departament per a posar en marxa una línia d’ajudes que ha qualificat d’“exemplaritzant”, perquè el seu objectiu últim és “acompanyar, i d’alguna manera premiar, aquelles iniciatives que ja s’estan posant en marxa”.

“Parlem d’iniciatives que lluiten contra l’efecte d’illa de calor, que tant patim a les ciutats, que lluiten contra la contaminació atmosfèrica i que aporten solucions concretes per a afavorir el confort tèrmic i, per tant, contribueixen al segrest de CO₂”, ha explicat Laura Soto.

Per la seua banda, el director general d’Innovació Ecològica en la Construcció, David Calvo, ha destacat el paper protagonista de l’arquitectura i la construcció “en l’aportació de solucions que ens ajuden a enfrontar-nos a uns enemics naturals, tristament, cada vegada més habituals, fomentant eines que donen un enfocament sostenible a les nostres ciutats a través de solucions basades en la naturalesa; el que està viu, al rescat del que és urbà”.

El director general ha explicat que es tracta d’“una línia d’ajudes per concurrència competitiva que està previst que es publique el pròxim mes d’abril, i seran subvencionables aquelles actuacions SbN en l’espai urbà o les edificacions amb caràcter permanent, tant de titularitat pública com privada, en sòl urbà i que tinguen impacte sobre un o diversos dels desafiaments que apunta la Comissió Europa”, com ho són els relatius a resiliència, clima, gestió de l’aigua, regs naturals i climàtics, millora de la diversitat biològica, qualitat de l’aire, salut o benestar.

Quant a les actuacions i les tipologies subvencionables, s’inclouen la creació d’espais verds de renaturalització de sòl urbà (parcs urbans, corredors verds, jardins); intervencions arbòries com a embornals de carboni i increment de superfícies ombrejades; construccions ecològiques, com ara cobertes verdes o façanes vegetals; recuperació d’espais urbans sense ús per a reverdir-los, i millora de la seua qualitat ambiental.

Per a aquesta primera edició, les ajudes ascendeixen a 350.000 euros amb una subvenció màxima per projecte de 60.000 euros en el cas de la iniciativa pública, 40.000 en el cas d’entitats sense ànim de lucre i 20.000 per a la iniciativa privada.

Jornada Pla Verdea; renaturalitzar la ciutat mediterrània

Sota el títol Pla Verdea; renaturalitzar la ciutat mediterrània, s’ha iniciat aquesta trobada que ha comptat amb diverses ponències, la primera de les quals a càrrec de la directora de l’Institut Valencià de l’Edificació, Begoña Serrano, que ha parlat sobre la Renaturalització d’edificis: una perspectiva tècnica.

El cap de Serveis Jurídics, Urbanisme i Habitatge de l’Ajuntament de Gandia, Jorge Hervás, ha explicat el paper de L’Administració com a catalitzador de la renaturalització: cas Gandia, i ha donat pas a la presentació de Natural(ment).

Natural(ment). Una proposta per a reverdir la ciutat des dels patis escolars, a càrrec d’Eva Raga, arquitecta de Fent Estudi i coordinadora del projecte, i Sara Verdú, tècnica R+D+I de Las Naves. L’última de les intervencions ha sigut a càrrec de Jordi Serramia, arquitecte i cofundador de SingularGreen, que, a través de diversos casos pràctics, ha plantejat el tema de Renaturalitzar, com, quant i on?