Cerrar

Acaba la rehabilitació del Safareig Municipal i l' "Aqüeducte dels Molins"

Dues construccions, separades per tot just 2 metres, que es troben en la pujada a la Font del Molí, als peus del Puig Campana, considerat va espaiar arqueològic d'especial interés

Acaba la rehabilitació del Safareig Municipal i l' "Aqüeducte dels Molins"

Publicado por
D.C

Creado:

Actualizado:

El safareig totalment rehabilitat i l'antic aqüeducte, conegut com “Aqüeducte dels Molins”, considerat un va espaiar arqueològic d'especial interés, recuperat per a formar part de la memòria hidràulica de Finestrat. L'alcalde, Juanfran Pérez Llorca, al costat de la corporació i representants d'associacions locals va visitar aquest conjunt arquitectònic recuperat íntegrament. Dues construccions, separades per tot just 2 metres, que es troben en la pujada a la Font del Molí, als peus del Puig Campana.

Des de la dècada dels 40 en ple segle XX van complir les seues funcions de safareig, amb gran afluència de veïns de Finestrat, i de canalitzador de les aigües.

“Era un projecte que teníem especial interés a dur-lo a terme perquè en la memòria col·lectiva de Finestrat, el safareig sobretot, va complir durant part del segle XX una gran funció. Eren desenes de dones les que pujaven diàriament a llavar, era un centre social i de reunió. La modernització i els canvis en el benestar, tindre electrodomèstics com la llavadora, el van relegar a poc a poc i el van deixar sense funcions. Hui amb aquesta rehabilitació li donem un nou sentit a aquest safareig, a l'aqüeducte, que data de l'època islàmica, i aconseguim recuperar tot l'entorn, amb la finalitat que també siga un dels atractius turístics de Finestrat. I no oblidem que està situat en la pujada a les rutes que coronen el Puig Campana”.

Les principals actuacions que s'han dut a terme en el safareig han sigut la retirada de la nau que el cobria i que estava composta per un material a base de fibrociment. En aquest cas s'ha substituït per una nau de fusta. Igualment, s'ha actuat a l'interior per a sanejar tots els murs, mantenint les séquies originals i el safareig pròpiament dit.

En el cas del “Aqüeducte dels Molins” s'ha rescatat una antiga volta en el seu interior que hui pot contemplar-se des del mateix lloc. Datat de l'època islàmica, durant segles va servir per a regar els camps de la zona, així com per al funcionament d'alguns molins dels voltants. S'ha actuat en la recuperació, neteja, conservació, catalogació i posada a punt, utilitzant sempre materials de les mateixes característiques que els originals.

“No tot són grans obres”, va concloure l'alcalde. “A Finestrat tenim obres de desenvolupament i de creixement com pot ser la renovació de l'Avinguda Benidorm o la canalització del barranc de la Cala. I, al mateix temps, hi ha obres que posen en valor els nostres costums i els nostres senyals d'identitat. I és el que hem volgut fer en aquests dos edificis, posar-los en valor per a divulgar-los entre les generacions més joves”. Agraït al departament municipal de Cultura i Urbanisme, la primera autoritat local va avançar que en aquesta dinàmica es continuarà treballant “per a recuperar altres espais com la caseta del *Frare o La Torre”.


A més de l'interés turístic també es pretén que el lloc forme part del llegat divulgatiu del patrimoni històric del municipi per a les actuals i futures generacions. Recordem que el safareig i l'aqüeducte estan inclosos en el catàleg de béns i espais protegits del patrimoni cultural del municipi de Finestrat.

L'import de les obres de recuperació ha ascendit a 160.000€, comptant amb finançament de la Conselleria de Vivenda i Arquitectura Bioclimàtica de la Generalitat Valenciana i la col·laboració de l'Ajuntament.