Gabriela Bravo reclama al Ministeri de Justícia jutjats nous
Planteja la posada en marxa enguany d'unitats judicials a València, Sagunt, Xàtiva, Alacant, Elda, Vila-real, Castelló, Quart i Carlet
La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha reclamat al Ministeri de Justícia la creació de 13 jutjats nous, 23 places de magistrat i l’ampliació de la plantilla de la Fiscalia. Dels 13 nous jutjats, en corresponen 10 a jutjats exclusius de violència sobre la dona, i es consolida així l’aposta de la Comunitat Valenciana per posar en marxa una jurisdicció especialitzada en matèria de violència de gènere amb l’objectiu de millorar l’atenció a les víctimes.
En concret, la Conselleria de Justícia proposa, en el partit judicial de València, la creació del Jutjat número 6 de Violència sobre la Dona i la creació dels jutjats penals número 20 i 21 amb competència exclusiva en violència de gènere.
Per als partits judicials de Sagunt i Xàtiva se sol·licita la creació del Jutjat número 1 de Violència sobre la Dona per a la capital del Camp de Morvedre (amb jurisdicció també sobre Massamagrell), i un altre amb idèntica numeració per a la capital de la Costera.
Per la seua banda, per al partit judicial d’Alacant es reclama la creació de dos òrgans judicials nous: el Jutjat de Violència sobre la Dona número 4 i el Penal número 11 amb competència exclusiva i excloent en matèria de violència de gènere. La mateixa jurisdicció serà per al número 1 d’Elda, que assumirà també els casos de Villena.
Per a la província de Castelló se sol·licita el reforç de dos jutjats més de violència sobre la dona, que seran el número 2 de Vila-real i el número 2 per a la capital.
La consellera Bravo ha subratllat l’aposta de la Generalitat per a assolir una justícia especialitzada i exclusiva en matèria de violència de gènere, amb personal especialitzat i recursos de suport tant per a professionals com per a les víctimes. Sobre aquest tema, ha recordat que en 2022 la Comunitat Valenciana va ser l’autonomia que més jutjats exclusius de violència sobre la dona va crear, amb cinc nous, fins a assolir els 21 jutjats exclusius que hi ha en l’actualitat. En 2023, si es compleix el que demana la Conselleria, la Comunitat comptarà amb 31.
“Volem situar les víctimes de violència de gènere en el centre, garantint una atenció especialitzada proveïda de serveis d’atenció a les víctimes, integrats per professionals amb formació i amb experiència. En definitiva, una atenció de qualitat en què el lloc de residència no siga un motiu de discriminació a l’hora d’accedir a un jutjat especialitzat”, ha subratllat.
A més, la titular de l’àrea de Justícia ha reclamat que les places de tots aquests jutjats exclusius de violència sobre la dona siguen de magistrats, ja que l’especialització és fonamental per a garantir la qualitat de la prestació del servei.
Finalment, també es demana l’entrada en funcionament del Jutjat Social número 19 en el partit judicial de València i dels jutjats de Primera Instància i Instrucció número 4 de Quart de Poblet i número 5 de Carlet, que es van crear en 2010, però la constitució dels quals va ser suspesa un any després.
La consellera ha fet la proposta formal al Ministeri per a ampliar la planta judicial valenciana i també perquè es duga a terme per separat la creació dels òrgans judicials i la cobertura de noves places de magistrats, ja que ha considerat que no es pot equiparar la creació d’una plaça de magistrat amb la d’un nou jutjat.
23 places noves de magistrat
D’altra banda, Gabriela Bravo ha explicat que cal ampliar en 23 el nombre de places de magistrats i magistrades en els òrgans col·legiats de l’Administració de Justícia a la Comunitat Valenciana.
D’aquesta manera, reclama la creació d’una plaça de president de la secció d’Apel·lació Penal i d’un magistrat per a la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia; tres més per a la Sala Contenciosa Administrativa i una més per a la Sala Social.
Quant a l’Audiència Provincial de València, la consellera considera que és necessària l’ampliació de la plantilla orgànica amb una plaça més de magistratura en cadascuna de les seues seccions civils (6a, 7a, 8a i 11a) i penals (1a a 5a), així com una altra més per a la secció 10a, especialitzada en assumptes de família i discapacitat.
Pel que fa a l’Audiència Provincial de Castelló, Bravo considera “indispensable” dotar de sengles places de magistratura les seccions 3a i 4a, mentre que per a l’Audiència Provincial d’Alacant sol·licita la creació d’una plaça de magistratura per a la secció 1a (especialitzada en violència de gènere) i quatre més per a les seccions 4a, 5a i 6a, amb seu a la capital, i la 9a, que se situa a Elx.
Finalment, la consellera reclama l’ampliació de la plantilla de la Fiscalia perquè estiga concorde amb la grandària de la planta judicial valenciana, “ja que les quatre places que preveu la previsió del Ministeri, a València, Alacant, Elx i Castelló, són insuficients”, ha conclòs Gabriela Bravo.