Pal del Tribunal Suprem a la Generalitat amb la cautelar del transvasament
La Sala contenciosa administrativa ha desestimat la suspensió cautelar de l'escalonament dels cabals ecològics del Tajo presentada per la Generalitat.
Nou pal des de Madrid a la Generalitat Valenciana amb el transvasament Tajo-Segura. La Sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem ha desestimat la suspensió cautelar dels cabals ecològics del Tajo per als anys 2026 i 2027. La suspensió havia sigut sol·licitada per la mateixa Generalitat a costa del que ocorreguera amb el recurs presentat contra el Reial decret. Al mateix temps, l'alt tribunal considera que això "no priva de la seua finalitat legítima" el propi recurs.
Segons ha informat l'alt tribunal, la Generalitat Valenciana va presentar un recurs contra la disposició addicional novena i apèndix 5, de l'annex V, referit als cabals ecològics del Pla Hidrològic del Tajo, del Reial decret 35/2023, de 24 de gener, pel qual s'aprova la revisió dels plans hidrològics de les demarcacions del Cantàbric Oriental, Guadalquivir, Ceuta, Melilla, Segura i Xúquer, i de la part espanyola de les demarcacions hidrogràfiques del Cantàbric Oriental, Miño-Sil, Duero, Tajo, Guadiana i Ebre.
Com a mesura cautelar mentre es resol el seu recurs, plantejava la suspensió de l'escalonament dels cabals ecològics del Tajo per als anys 2026 i 2027, entre la presa de Bolarque i l'embassament de Valdecañas.
En un acte amb data del passat 4 de maig, la sala subratlla que la Generalitat no recorre el primer escaló, aplicable de manera immediata a l'entrada en vigor del Reial decret 35/2023, de 24 de gener, fins al 31 de desembre de 2025 i rebutja que, de no acordar-se la suspensió, es prive de finalitat legítima al recurs o patisca l'efectivitat de la sentència que puga en el seu moment dictar-se ja que la impugnació "fa referència a unes previsions relatives als cabals ecològics que no s'aplicarien fins a 2026 i 2027", la qual cosa considera temps "més que raonable" perquè la Sala puga dictar sentència, sense perjudici que, en un altre cas, la mesura cautelar pot sol·licitar-se en qualsevol moment com preveu la Llei.
Tampoc aprecia que assistisquen a la Generalitat raones que justifiquen la suspensió des de la perspectiva de l'aparença de bon dret. "Tal com s'ha dit reiteradament per la jurisprudència, aqueix criteri, no recollit en la Llei de la Jurisdicció encara que tampoc exclòs per ella i previst per l'article 728 LEC, ha d'aplicar-se amb extrema prudència per suposar un pronunciament sobre el fons del litigi en els moments inicials del procés", assenyala la sala.
Per això, afig l'acte, "solament s'ha considerat aplicable en els supòsits d'impugnació d'actes aplicatius de disposicions declarades nul·les, dels quals reiteren o siguen idèntics a uns altres ja anul·lats o en aquells casos en què els vicis de nul·litat siguen manifestos de manera que no calga examinar-los per a la seua apreciació". I no creu la Sala que cap d'aquestes circumstàncies es donen en aquest cas, segons el TS.