Cerrar

Aprovats mes de 18 milions d'euros per a transformació urbana

L'ultime Ple de l'Ajuntament d'Alacant ha aprovat les modificacions de crèdit necessàries per a dur a terme inversions per a la transformació urbana.

Aprovats mes de 18 milions d'euros per a transformació urbana

Publicado por

Creado:

Actualizado:

En:

El Ple de l'Ajuntament d'Alacant ha aprovat les modificacions de crèdit necessàries per a dur a terme inversions per a la transformació urbana de la ciutat per valor de més de 18 milions amb fons europeus, així com les subvencions festeres, culturals i socials i l'adaptació del centre educatiu municipal Antonio Ramos Carratalá per a albergar la seu temporal de l'Escola Infantil ‘Set Nans’ i equipament per a l'escola de ‘Els Xiquets’. Aquest Ple extraordinari ha sigut l'últim del present mandat, per la qual cosa els regidors que no continuaran el pròxim han tingut l'oportunitat d'acomiadar-se públicament en el tram final de la sessió.

Tots els grups municipals han votat a favor de la primera modificació de crèdits sobre el pressupost prorrogat per a finançar inversions de transformació i millora de la trama urbana, excepte Vox que ha votat en contra, mentre que en la segona iniciativa tots els grups han votat a favor i Podem s'ha abstingut.

La primera modificació de crèdit, de 9,7 milions, permetrà portar avant amb ajudes europees tot el procés de transformació urbana del front litoral amb la reurbanització del Passeig dels Màrtirs amb una aportació municipal de (1.525.640 euros), la finalització de la connexió de tota la línia de vetlladors de l'Esplanada amb la conversió en zona de vianants del fons de sac de la Rambla i la connexió amb el nou eix per als vianants des del popular passeig alacantí fins al Mercat Central a través dels carrers Bilbao, Bailèn i l'avinguda de la Constitució (1.484.947,84 euros), així com tot el procés de millora de l'accessibilitat per als vianants i calmat de trànsit en les avingudes de Dr. Gadea, Federico Soto i General Marvá (4.708.252,39 euros).

A més, també s'inclou les labors de sensorización per a mesurament de la qualitat de l'aire i els fluxos del trànsit i el transport públic amb la implantació de la Zona de Baixes Emissions i la Distribució Urbana de Mercaderies en l'anell de la Gran Via (828.187,80 euros).

També l'impuls al Pla de Sostenibilitat Turística amb fons Next Generation. Destaca en aquest programa la regeneració ambiental de la platja de l'Almadrava (259.610,16 euros), i millores en el sistema d'il·luminació del Museu d'Art Contemporani d'Alacant (MACA) i de la sala d'exposicions municipal de la Llotja del Peix (150.000 euros), així com 100.000 euros per a senyalística d'Alacant com a destinació turística.

Un altre dels capítols destacats d'aquesta primera modificació de crèdits és l'aportació de 84.511,40 de fons municipals per a impulsar la redacció del projecte de rehabilitació de 456 habitatges del barri Verge del Remei valorat en 422.557 euros dins Pla de Rehabilitació de Barris cofinançat amb 338.045,60 euros de fons europeus dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

I finalment, inclou projectes d'inversió, dotacions i mobiliari, adquisició d'equips, eficiència energètica, condicionament d'espais i zones verdes de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat EDUSI-Les Cigarreras per 150.000 euros per a mobiliari, 272.533 euros per a manteniment de zones verdes, 150.000 per a la rehabilitació de l'Assecador de les Cigarreras per a activitats i tallers culturals.

Infraestructures educatives

La segona modificació de crèdits per un import total d'1.717.431 euros destina 373.501 euros per a adaptar el centre educatiu municipal Antonio Ramos Carratalá per a albergar la seu temporal de l'Escola Infantil ‘Set Nans’, així com per a mobiliari i equipament per a l'escola de ‘Els Xiquets’, a més d'atendre totes les subvencions nominatives a les entitats festeres, culturals i socials per import de 767.250 euros, que inclou els 420.000 destinats a la Federació de Fogueres.

Parc Central i Llomes del Garbinet

La segona part del ple s'ha centrat en qüestions urbanístiques. La corporació ha aprovat per unanimitat el sotmetiment a informació pública de reserva de sòl dotacional de la Universitat d'Alacant, el Pla Especial del futur Parc Central, així com la reformulació del sector de Llomes del Garbinet, en compliment de la sentència dictada pel Tribunal Suprem (TS) en 1999.

L'acord del Pla Especial de l'OI/2 -Parc Central- recull la resolució de les al·legacions presentades durant el període d'exposició pública i l'aprovació provisional del citat Pla Especial per a posteriorment remetre a la Conselleria competent en Urbanisme el text per a la seua aprovació definitiva. Aquest pla tracta d'adoptar solucions d'integració amb els barris confrontants per a millorar la qualitat de vida dels seus veïns.

Tot això gira entorn de la creació de grans espais públics dotacionals, presidits per un gran parc urbà de més de 150.000 m² que s'incorpora com a element vertebrador del sistema d'espais lliures de la ciutat, facilitant el seu gaudi públic a veïns que hui suporten dèficits històrics en matèria de llocs d'esplai i usos recreatius esportius.

A més, s'ha donat llum verda a la delimitació del nou sector urbanitzable en les Llomes del Garbinet. La superfície d'aquesta infraestructura verda és de 449.381 m², dels quals 314.491 m² estan inclosos en el nou sector de pla parcial que es delimita amb aquesta modificació. La seua cessió i urbanització es duran a terme mitjançant la gestió urbanística del propi sector a través de la seua programació i execució de l'actuació. Els 134.890 m² restants constitueixen el parc de xarxa primària extern al sector.