ESdiario

À Punt estrena aquest dilluns noves temporades de 'Zoom' i 'Crònica mèdica'

El programa d'investigació comença l'11 de setembre a les 22:00h amb el reportatge "Un estiu de rècord" sobre la calor extrema

À Punt estrena aquest dilluns noves temporades de 'Zoom' i 'Crònica mèdica'

Publicado por

Creado:

Actualizado:

À Punt aposta pels programes estrela per a l'horari de prime time i enceta la campanya "Les nits en gran" amb l'estrena aquest dilluns de noves temporades de Zoom i Crònica mèdica.

Zoom, el programa de reportatges de la radiotelevisió autonòmica comença la seua setena temporada amb "Un estiu de rècord", una investigació sobre la calor extrema. L'equip de Bérnar Giménez es pregunta si les pluges torrencials, els incendis que no s'apaguen i el rècord d'altes temperatures que s'ha batut aquest estiu és un succés extraordinari o continuarà en augment. El canvi climàtic és imparable?

Les dades recopilades pel Servei de Canvi Climàtic de Copernicus, publicats recentment per la Unió Europea, revelen que els mesos de juny, juliol i agost passats han sigut els més calorosos mai registrats, des que van començar els mesuraments en 1850. Només a Espanya, es van superar 552 rècords de temperatures.

El 2022, la calor va causar la mort d'11.324 persones per temperatures extremes. Com podem previndre aquestes morts? Quin és el sector poblacional més afectat?

La temperatura del mar Mediterrani és un dels punts calents de la crisi climàtica, les seues aigües han fregat aquest estiu els trenta graus. Un calfament que ha afavorit l'augment de les nits tropicals i del risc de DANA (Depressió Aïllada de Nivells Alts). De fet, a la Comunitat Valenciana ja s'ha produït per primera vegada aquest fenomen, que l'Aemet ha qualificat d'anòmal i atípic.

À Punt fa zoom sobre la les previsions meteorològiques, les causes i conseqüències d'aquest canvi i com pot afectar el turisme de la comunitat.

Després, estrena de la segona temporada de 'Crònica mèdica'

A les 23:15h, À Punt estrena la segona temporada de Crònica mèdica, la docusèrie que narra la malaltia des de l'esperança, la valentia i el sentit de l'humor dels seus protagonistes.

Aquesta producció de Barret Cooperativa explora àmbits com la salut mental, les malalties rares, l'ELA o els trasplantaments d'òrgans. Són patologies que necessiten una resposta que va més enllà del sistema sanitari: l'altruisme dels donants d'òrgans, les cures des de la família i la comunitat, o l'impuls de les associacions a la recerca mèdica.

Entre els protagonistes, coneixerem Fide Mirón (Ibi, Alcoià), diagnosticada de porfíria de Günther des dels sis mesos i Fran Vivó, un jove bomber forestal de Benaguasil, en una fase molt avançada d'ELA. La sèrie també s'endinsa en la unitat d'hospitalització psiquiàtrica de l'Hospital d'Elda, pioner valencià en el model de portes obertes. També en l'àmbit de la salut mental, acompanya el Grup d'Ajuda Mútua del barri alacantí de Ciutat Jardí, liderat per usuaris amb malalties mentals greus, amb la col·laboració desinteressada del psiquiatre Manel Girón i la infermera Begoña Bevià.

Elles i ells, juntament amb altres persones que també participen en la sèrie, han esdevingut activistes per la sanitat pública i la recerca mèdica. Les seues lluites, altruistes, estan dirigides a millorar les condicions de vida de les generacions futures. Aquesta segona temporada de Crònica mèdica explora la seua condició de pacients i, també, d'activistes i divulgadors de les seues malalties.

tracking