Cerrar

Medi Ambient habilita a Alacant la primera tolla de preservació del Triops

Un total de 1.331 larves han fet eclosió al laboratori del Centre Aqüícola del Palmar enguany

Exemplars de Triops

Publicado por

Creado:

Actualizado:

En:

La Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori ha habilitat la primera tolla amb Triops cancriformis de la província d’Alacant, en l’entorn de les Caves d’Agres, al Parc Natural de la Serra de Mariola. El director general de Medi Natural i Animal, Raúl Mérida, ha explicat que “es tracta d’un invertebrat emblemàtic en estanys temporals mediterranis i es considera l’animal viu més antic de la terra, ja que no ha patit canvis en el seu aspecte des del Triàsic”.

La Conselleria de Medi Ambient, a través del Servei de Vida Silvestre i Xarxa Natura 2000, ha dut a terme l’informe sobre la presència d’esta espècie a la Comunitat Valenciana.

Així, els Triops, que en valencià es coneixen popularment com a ‘tortuguetes’, per la forma arredonida i inflada de la seua closca, són una espècie catalogada com a ‘vulnerable’ pel greu risc de desaparició al litoral mediterrani. La seua forma recorda el gran cranc ferradura, però en realitat és un xicotet invertebrat branquiòpode, amb brànquies en les potes. En la seua closca s’observen tres ulls, la qual cosa li dona el nom científic.

El director general ha informat que “esta espècie ha protagonitzat un dels programes de cria en captivitat a les instal·lacions del Centre Aqüícola del Palmar (CAEP), i enguany, 2023, han fet eclosió un total de 1.331 larves al laboratori del CAEP amb exemplars recollits a Alcublas, Sinarcas, Morella, Cabanes i la Font de la Figuera”.

D’estes larves s’han obtingut 330 adults per a exposició i cria als aquaris del CAEP, a més de 205 adults criats en tancs exteriors de manera extensiva. 71 d’estos exemplars s’han cedit amb finalitats educatives i 100 s’han alliberat al medi natural.

Durant este any, personal de la Generalitat com el Centre Aqüícola del Palmar; agents mediambientals, i parcs naturals han localitzat 3 noves poblacions silvestres. En concret, dos a Ayora i una a la Font de la Figuera.

A més, s’han trobat ‘tortuguetes’ en 14 enclavaments amb presència coneguda en tota la Comunitat Valenciana, de manera que es comprova així el bon estat de les poblacions de l’interior, en 2023.

En relació amb les activitats educatives i de divulgació, en esta campanya han participat el Col·legi Sant Roc i la Fundació Victoria Laporta, al Parc Natural de la Serra de Mariola, així com l’associació Interpreta Natura, al Parc Natural de la Serra d’Espadà.

També s’han dut a terme activitats d’educació ambiental tant