ESdiario

Finestrat se viste de fiesta y conmemora el "Nou D'Octubre, día de la Comunitat Valenciana"

La jornada sigue en la Placa de la Unió Europea con danza acrobática aérea "Celula", fiesta con la Comisión El Balconet, globotada y la actuación del Grupo de Rock "Herbero"

Finestrat. 9 d'Octubre

Finestrat. 9 d'OctubreDavid Revenga

Publicado por
Roberto Espuig

Creado:

Actualizado:

Un homenaje especial al poeta valenciano Vicent Andrés Estellés por el centenario de su nacimiento. La voz de escolares y representantes de asociaciones locales dando vida a sus versos. La música del Centre Musical Puig Campana. La declaración por este Nou d’Octubre pronunciada por la 1ª Teniente de Alcalde, Nati Algado.

“Som hereus d’una rica cultura que s'ha anat teixint al llarg dels segles, de les nostres tradicions, les nostres festes, i, com no, de la nostra llengua, el valencià, part fonamental de la nostra identitat. Per això, enguany, en l’acte del 9 d'octubre, hem volgut rendir un especial homenatge a un dels grans poetes de la nostra terra, Vicent Andrés Estellés, en l'any del seu centenari. El seu llegat poètic és un dels majors tresors de la nostra cultura, un testimoni viu del nostre poble i la nostra llengua. I posar-li la veu de veïns de Finestrat encara ho ha fet més especial”.

Nati Algado, también como concejala de Cultura, puso en valor el carácter acogedor de la población de Finestrat: “Obert a tot aquell que ha volgut formar part d'ell i hui ja son 90 les nacionalitats que convivim: gràcies per triar Finestrat i fer este un poble cada vegada més gran, més generós i més plural. I enguany tenim l’exemple amb de la primera comissió de festes formada per veïnes i veins que viuen en les urbanitzacions de Finestrat, la barraca el Balconet”.

La 1ª Teniente de Alcalde quiso destacar en un día festivo como éste una de las medidas más importantes aplicadas en estos últimos meses a favor de la conciliación: “En la nostra Comunitat, també estem veient avanços importants impulsats per la Generalitat, com és la gratuïtat de l'educació de 0 a 3 anys. Una mesura fonamental que oferix a les famílies un suport directe, assegurant una educació de qualitat des de la primera infància i també i molt important ajudant a alleujar la càrrega econòmica de les families i facilitant la conciliació familiar.”

En cuanto a las reivindicaciones, la 1ª Teniente de Alcalde no quiso dejar pasar la oportunidad de reclamar una financiación justa para la Comunitat Valenciana: “Si la Comunitat Valenciana està ben finançada, Finestrat també ho estarà.”

Finestrat. 9 d'Octubre

Finestrat. 9 d'OctubreDavid Revenga

Así ha sido el acto institucional por el “Dia de la Comunitat Valenciana” en el que tomaron la palabra para leer los versos de Vicent Andrés Estellés:

*Carmen Agulló, de l’Associació de Dones de Finestrat quien leyó “Els amants”.

*Consuelo Rico, del Club de Pensionistes i Jubilats, dio lectura a “El vi”.

*Miguel Lloret, de la Rondalla Cordes i Veus Font del Molí recitó “Ací em pariren, ací estic”.

*Marilís Mayor de l’Agrupació Coral de Finestrat, leyó “Res no m’agrada tant”.

* Milan Robles y Jesús Molina del CEIP Balcó de Finestrat dieron voz a “Cançó de l’home parat al cantó” .

* Iñaqui Murillo, Altea Cogollos y Valeria Croitor, del CEIP Puig Campana, recitaron los versos de “Cançó de la Rosa de Paper”.

Por parte del Centre Musical Puig Campana y bajo la batuta de su director Toni Barber, interpretaron en este acto institucional los pasodobles Els Arcs de Toni Barber, Socarrats i Tramussers de Jaime Francisco Ripoll y pasdoble Finestrat de Sapena.

Seguidamente, un pasacalles desde la Plaça del Poble amenizado por el baile cabezudos y la melodía de la xirimita i tabalet hasta llegar a la Plaça de la Unió Europea. Allí, sobre la fachada de la Casa de la Cultura, una danza aérea vertical y acrobática sorprendió a todos los asistentes. Es el espectáculo “Célula” de la compañía Subcielo, uno de los eventos que ofrece Finestrat dentro del Circuit Cultural Valencià.

Así arrancó el acto lúdico para prolongar esta jornada festiva con la Comissió de Festes El Balconet. Música de bandeta, gastronomía tradicional, talleres, pintacaras, animación, globotada con el Grupo Scout Finestrat y la música de rock del grupo Herbero.

Es el Nou d’Octubre a Finestrat, una programación que abarcó eventos desde la pasada semana como el Taller de Mosaics Valencians de la Concejalía de Juventud y el Teatre @Rita_Trobador d’Esclafit Teatre. 

tracking