ESdiario

La Generalitat reforça la prestació de serveis bàsics contra el despoblament

Són ja 150 els municipis en els quals es desenvolupa aquest programa de prestació de serveis, que cobreix necessitats bàsiques en 12 comarques de la Comunitat Valenciana

La Generalitat reforça la prestació de serveis bàsics contra el despoblament

Publicado por

Creado:

Actualizado:

La Generalitat ha reforçat la prestació de serveis bàsics contra la despoblació i doblega el nombre de municipis atesos, 150 municipis de 12 comarques s'han adherit al seu programa Itinerant contra la despoblació. La directora general de l'Agenda Valenciana Antidespoblament (AVANT), Jeannette Segarra ha assenyalat que “en aquest primer semestre de l'any s'han duplicat les poblacions que formen part d'aquest projecte, passant de 71 al desembre de 2021 a 150 en el que va d'any”.

Amb aquestes xifres, segons Segarra “hem aconseguit pràcticament la totalitat dels municipis que es troben en risc de despoblació” i ha explicat que Itinerant és una xarxa de professionals autònoms que permet atendre serveis i necessitats bàsiques en aquestes poblacions.

La directora de AVANT ha recordat que el programa *Itinerant és una de les majors apostes d'aquest govern per a la lluita contra la despoblació perquè impulsa l'economia i millora la qualitat de vida de les persones. En aquest sentit Segarra ha manifestat que el seu èxit “ens ha portat a exposar-lo al Senat”, davant la comissió per a repte demogràfic de la mateixa manera que “ho expliquem al govern d'Aragó que està estudiant la manera d'implantar-lo en la seua comunitat”.

Iniciat com un programa pilot en 2021 a la comarca de l'Alt Palància de Castelló, *Itinerant s'ha posat en marxa aquesta primavera a les comarques de la Plana Baixa, l’Alt Mijars, L’Alt Maestrat-Penyagolosa i Els Ports, sent la província de Castelló la que compta amb un major nombre de municipis adherits amb 76.

A la província de València, Itinerant ha arribat a les comarques de la Vall d'Albaida, Els Serrans, el Racó d'Ademuz i la Canal de Navarrés, on s'han sumant 47 poblacions. A Alacant a més de la comarca de l'Alcoià-Comtat, el programa s'ha començat a desenvolupar a la Marina Baixa i La Marina Alta, sent 27 els municipis adherits.

Alcaldesses i alcaldes d'aquests municipis han manifestat la seua satisfacció per aquest projecte que es realitza en col·laboració entre AVANT, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), mancomunitats i Ajuntaments i que està acostant a aquestes xicotetes poblacions serveis de fisioteràpia, podologia, veterinària, perruqueria, òptica o jardineria amb els quals no comptaven i requerien de llargs desplaçaments.

El pròxim pas és, segons la directora de AVANT, treballar per a ampliar la xarxa de profesinales “ja que cada vegada hi ha més demanda” i ha agraït el treball que desenvolupen aquests professionals en ruta perquè considera que es tracta d'una iniciativa no sols econòmica sinó també de “compromís amb el territori”.

tracking