L’Aeroport de Castelló serà un viver d’empreses de l’Agència Espacial Europea
La iniciativa, amb un pressupost associat d'un milió d'euros, compta amb el suport de 40 entitats de la Comunitat Valenciana.
L’Aeroport de Castelló ha formalitzat la candidatura per a la implantació d’un viver d’empreses de l’Agència Espacial Europea (ESA-BIC, European Space Agency - Business Incubator Centre), una iniciativa que compta amb el suport de 40 entitats de la Comunitat Valenciana.
El projecte d’ESA-BIC —anunciat pel president de la Generalitat, Ximo Puig, el mes de novembre passat— concorre a la convocatòria que gestiona el Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) del Ministeri de Ciència i Innovació, en el marc del programa de centres d’incubació de l’Agència Espacial Europea (ESA). Una vegada resolta la convocatòria, els projectes seleccionats tindran una duració de tres anys.
La consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rebeca Torró, ha destacat que la iniciativa de creació d’un ESA-BIC “respon a l’aposta decidida de la Generalitat per potenciar a la Comunitat Valenciana la indústria aeronàutica i aeroespacial, caracteritzada pel seu alt valor afegit i per comptar amb un important component tecnològic”.
Segons ha assenyalat, la implantació d’un ESA-BIC “tindrà un efecte tractor per a la captació i la generació de talent, indispensable per a la consolidació i el creixement del sector a la Comunitat Valenciana”. En aquest sentit, ha recordat que l’Aeroport de Castelló ja ha captat dues empreses de l’àmbit espacial, com ho són Arkadia Space i Comet Ingeniería.
La societat pública Aerocas lidera la candidatura, en associació amb el Consorci Espacial Valencià (Val Space) i Districte Digital Comunitat Valenciana, i amb el suport de la Generalitat. A més, compta amb prop de 40 entitats col·laboradores, entre organitzacions empresarials i professionals, universitats, instituts tecnològics i empreses.
El projecte té un pressupost associat de prop d’un milió d’euros, cofinançat a parts iguals entre l’Estat i la Generalitat.
Tres nodes territorials
La proposta d’ESA-BIC planteja un model nodular, amb tres centres territorials, un per cada província de la Comunitat Valenciana.
A Castelló se situarà a l’aeroport, on exercirà una doble funció: acollirà un ESA-BIC i facilitarà el desenvolupament dels projectes incubats en altres centres, en les respectives fases d’experimentació, desenvolupament o producció, així com la seua futura consolidació.
El centre de València està vinculat al Consorci Val Space per a aprofitar l’excel·lència i la transferència de coneixement dels projectes que l’Agència Espacial Europea desenvolupa en aquests laboratoris.
El tercer node es localitza en Districte Digital, a Alacant, amb la finalitat de generar sinergies amb les empreses espacials ja existents en aquest entorn, així com facilitar la interrelació amb empreses intensives en digitalització.
Els Business Incubation Centres (BIC), posats en marxa per l’Oficina del Programa de transferència de tecnologia de l’ESA, tenen com a objectiu ajudar els emprenedors a transformar les seues idees de negoci relacionades amb l’espai en empreses comercials, així com oferir coneixements tècnics experts i suport per al seu desenvolupament empresarial.