Cerrar

Les oficines d’Assistència a les Víctimes han atés 90.000 persones

La consellera destaca la creació de tres equips itinerants provincials per a cobrir aquelles poblacions que no tenen jutjats

Les oficines d’Assistència a les Víctimes han atés 90.000 persones

Publicado por

Creado:

Actualizado:

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha destacat que la Xarxa d’Oficines d’Assistència a les Víctimes del Delicte (OAVD) ha atés, en els cinc anys de funcionament, 89.430 persones, a 64.682 de les quals se’ls ha obert un expedient d’ajuda integral. València és la província amb el nombre més gran de víctimes ateses (28.851), seguida d’Alacant (25.988) i Castelló (9.843). A més, el 86 % de les víctimes són dones.

La consellera ha presentat aquest dimarts la memòria dels cinc anys de funcionament de les OAVD, que està disponible en la web de la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública. En el document es posa de manifest que el 53 % de les 64.682 persones a les quals se’ls va obrir un expedient d’ajuda en la Xarxa d’Oficines d’Assistència a les Víctimes del Delicte (OAVD) de la Generalitat “eren dones víctimes de violència de gènere”.

Aquestes víctimes, segons ha explicat la titular de Justícia, són ateses per les oficines durant diversos anys. En concret, s’han fet un total de 57.401 intervencions amb les 34.315 víctimes de violència de gènere. “Aquestes dades demostren que la Comunitat Valenciana és un referent en la lluita contra la violència de gènere i en la protecció de les víctimes”, ha subratllat.

Bravo ha destacat que “les persones han estat sempre en el centre de les polítiques que ha dut a terme la Generalitat” i que “les víctimes sempre han sigut una prioritat”. “Hem consolidat un servei públic, gratuït i universal que treballa els 365 dies de l’any per a garantir l’atenció i la protecció de les víctimes. Amb 37 oficines i 183 professionals, tenim la xarxa més gran del país”, ha assegurat la consellera.

L’objectiu d’aquestes oficines és oferir assessorament jurídic, suport psicològic i atenció social a víctimes de delictes, testimonis i persones en situació de risc a conseqüència del seu contacte circumstancial amb el delicte. A més, s’hi presta una assistència integral i especialitzada des d’abans de la denúncia i durant tot el procediment, i fins i tot després que finalitze. També actuen com a punt de coordinació de les ordres de protecció de les víctimes de violència de gènere i violència domèstica que adopten els òrgans judicials.

La Xarxa es configura amb 19 oficines a la província de València, 13 a la d’Alacant i 5 a la de Castelló, és a dir, hi ha una per cada partit judicial, a les quals s’uneix la d’Utiel. En aquest sentit, Gabriela Bravo ha destacat la posada en marxa de “tres equips itinerants (u per província) per a arribar als municipis menys poblats, perquè el lloc de residència no pot ser un motiu de discriminació per a accedir a aquest servei públic”. Aquests equips itinerants estaran compostos cadascun per tres professionals de la psicologia, l’advocacia i el treball social.

Quant a la nacionalitat de les víctimes a les quals se’ls va obrir expedient d’ajuda, 39.158 són espanyoles i 15.799, estrangeres. El nombre més gran de víctimes estrangeres es va registrar a la província d’Alacant i, per nacionalitats, les més freqüents són, per aquest ordre, dels països següents: Romania, el Marroc, França, l’Equador i Colòmbia.

Encara que les OAVD atenen les víctimes de qualsevol classe de delicte, la violència contra les dones és aclaparadorament majoritària en aquests cinc anys de servei. De fet, dels 64.682 expedients registrats, el nombre de víctimes de violència de gènere ascendeix a 34.315 persones, és a dir, el 53 % del total. A molta distància estan els casos de violència domèstica (amb 4.749 víctimes). Per províncies, València en va registrar 16.145; Alacant, 13.765, i Castelló, 4.405.

Per edats, el perfil més comú de les víctimes de violència de gènere correspon a una dona d’entre 31 i 40 anys, seguit del segment comprés entre els 18 i els 25, mentre que destaquen les 686 víctimes que eren menors d’edat.

Víctimes de violència sexual

En les OAVD també s’han atés, en aquests cinc anys, un total de 1.145 víctimes d’agressions sexuals, més d’un terç de les quals eren menors de 18 anys i 251 més estaven entre els 18 i els 25. Això significa que el 90 % de les víctimes de violència sexual ateses eren dones i que el 60 % de les víctimes eren menors de 25 anys.

Quant al nombre d’actuacions, els professionals de la xarxa han dut a terme un total de 327.211 actuacions amb les víctimes, des d’acompanyaments, informes i plans de suport psicològic, o social, fins a solitud de mesures de protecció.