ESdiario

Les falles a debat

El concejal Pere Fuset

Publicado por

Creado:

Actualizado:

El dimarts passat en l' assamblea extraordinària de presidentes, convocada unica exclusivament per a votar si o no al Congres faller, els fallers votaren en una gran majoria.No a la convocatòria del Congres ¿Pero en realitat s'ha dit que no al Congres? Si analisem un poc la situació, cosa que mes d'una volta es molt necessària. ¿no sera que molts a lo que han votat que NO es a una “fulla de ruta” imposta per el partit del regidor? Eixa fulla de ruta per a molts fallers es com lo que se li dia al atres de “aplicar el rodillo”. No será que s’ a calfat en excés la votació, en l'espantada del regidor en les ultimes assamblees? ¿No sera també que els fallers i els presidents de falla, no estan d'acort en les actuacions i paraules del regidor insinuant que voten sense consultar o que no representen als fallers? I pot ser també que difondre la possible separació de l'ajuntament, tampoc siga la millor de les formes d'arribar a votació?

En definitiva, ni l'actitut del regidor abandonant les assamblees i obligant als fallers a decidir en el temps que ell marcara, ha segut la mes adequada per a que ixquera que SI, ni tampoc les accions de molts fallers votant que no, sols perque el que ho demanava era el regidor .

Pero la realitat es que hi han artículs que cal ajustar o adequar. Cal recordar que ya en la etapa de Francisco Lledo (PP) l' Interagrupació va demanar la convocatòria d'un congres faller, i que en l'últim moment se va deixar per a quant començara el nou eixercici. Durant estos últims tres anys l'interagrupació a reunit a varis fallers per a que estudiaren el reglament faller en l'intenció de que pogueren indicar si era necessari un congres faller, arribant a la conclusió que si que hi han artículs que es necessari la seua adaptació, al menys com a mínim eixos artículs necessiten adaptació

Lo que passa es que sempre apareix la mateixa frase, “una volta s'òbriga el meló....” que lo que amaga es la por a tindre un congres manipulat per els interessos dels demes, no dels fallers. I lo que tots tenim que tindre clar es que una volta s'òbriga eixe meló, serem els fallers qui treballarem per intentar adaptar el reglament i actualisar-lo.

Cal adaptar un reglament que te 17 anys, i que en alguns aspectes esta desfasat i en uns atres la llei obliga a la seua adaptació. I sobre tot que eixa convocatòria partixca dels fallers, que som els que necessitem eixa adaptació. Tenim els punts de partida de lo que varen treballar l'UACC en son moment, i mes recentment l'Inter, podem treballar en tranquilitat les ponències, fer les esmenes i arribar a un Congres com cal, en un temps curt, no podem anar-sen a congressos eterns, se te que tendir a fer un congres que el treball de comissions estiga fet en anterioritat i el congressistes en un cap de semana puguen arribar a acorts.

Tal volta si el regidor haguera deixat als fallers com predicava en campanya “LES FALLES SERAN LO QUE ELS FALLERS VULLGUEN”, possiblement i per instàncies i necessitats dels fallers i no per pressions ara tindríem una data per a fer un congres, ara estariem treballant cap a unes falles 2018 en les que fins ara sols hem trobat enfrontaments.

Si l'equip de govern volia canviar coses ho tenia molt fàcil existix una ordenança municipal que ens te encorsetats als fallers, que mos llimita moltes activitats i que estem pendents fins a últim hora de si anem a tindre o no el permís. ¿Perque com a falla no podem tindre els mateixos permissos que qualsevols associació cultural? Este si que seria un bon canvi, esperem que al igual que en atres associacions les reunions que tenen en la regidoria se estan materialisant en realitats, les reunions que tenen en el fallers també se puguen materialisar.

El regidor i el equip de govern deurien tindre en conte que els fallers fem una festa oberta i que la oferim a tota la societat i que la repercussió econòmica i el impacte publicitari no repercutix en el faller sino en la economia valenciana, esperem que pogam continuar treballant tots junts per fer unes millors falles.

(*) Josep Ynat, ex secretari general de l´Interagrupacio de Falles

tracking