ESdiario

Jaume Hurtado: "parlem d'economia, sense oblidar la llengua y la Senyera"

Jaume Hurtado: "parlem d'economia, sense oblidar la llengua y la Senyera"

Publicado por
Vicent Climent

Creado:

Actualizado:

Per al líder de Som Valencians, hi ha obrers més educats que Oltra i Mollà, i Sentandreu està més per la lluita contra l'Islam que pel valencianisme. Hurtado se confesa “fan” Súper-Mario-Grezzi, preferix Chiquito de la Calzada a Chiquillo, i per ad ell Sant Vicent Ferrer és el millor polític valencià de la història.

Jaume Hurtado viu a cavall entre Orà, on treballa, la resta del món, on viatja sovint també per motius de treball, les xarxes socials, on té presència constant, i Valéncia, on és el secretari general de Som Valencians. Però Hurtado és valencià. I viu Valéncia on estiga. I el valencià.

¿Ha caigut vosté que si fem l'entrevista en valencià després tindrem el problema de com transcriure-la?

Jeje. Si, home, claro, si la transcribim “en eixa cosa” els meus van a pensar, jeje, els meus van a pensar que està feta aposta. I si ho fem en valencià en les Normes de El Puig li van a dir a vosté que no és oficial i tal. En lo qual, és un problema per als dos. Entonces, si vol la fem en castellà i aixina …

(Jo me pense: ¿Com anem a fer-la en castellà parlant d'allò què anem a parlar? I tire avant en valencià encara que amb el compromís intern de respectar diverses peculiaritats i col·loquialitats de la forma de parlar de l'entrevistat. I aixina ho faig)

Bueno, jo parlaré en valencià normal i vosté després l'escriu com vullga.

¿S'ha donat vosté compte que tenim un problema en el valencià precisament en estes coses, que al final la gent, davant el dubte si parlar d'esta manera o de l'atra ...

… se passa al castellà …?

i l'hem feta!

Sí, tenim un problema. És un conflicte.

¿Com ho resolem?

Jo pense que la part que defén les normes de l'AVL ha de ser més tolerant en mosatros i crec que la Generalitat hauria d'acceptar l'homologació dels títols de Lo Rat Penat. Hauria de ser normal, o per lo menos homologable, que pugueres dirigir-te en Normes de El Puig a l'Administració o a l'Ajuntament i que no fóra vist com un estigma. Perquè les Normes de El Puig són igual de científiques o més que les atres, i estan fetes per filòlegs igual que les atres o més perquè les de l'AVL les va escomençar un químic, Pompeu Fabra, i les Normes de El Puig les varen fer filòlegs, perquè el Pare Fullana era filòleg, Chimo Lanuza és filòleg, i Voro López és filòleg. Les Normes de El Puig són igual de científiques i igual de correctes que les atres. I jo crec que s'haurien d'oficilialitzar, s'hauria de fer un gest.

¿I de veres pensa que eixe dia arribarà?

Jo pense que sí perquè és lo més llògic. I mosatros som un partit lliberal.

Però arran de la creació de l'AVL és més complicat d'arribar a eixe punt de la doble normativa

Però és que ells volien que mos morírem i no mos hem mort. Pujol i Zaplana varen fer dos pactes coneguts, perquè després pareix que varen fer més pactes desconeguts entre els gendres i tal, que varen ser molt roïns per a Valéncia: un va ser la creació de l'AVL i l'atre la prolongació de la concessió de l'AP7 de 2006 a 2019. Entonces se va fer eixe pacte no transparent, no democràtic, no per referèndum, se va aprovar una normativa que molta gent no accepta, i jo crec que me moriré sense acceptar-la i defenent les Normes de El Puig, i com jo molta gent. I quan se donen compte que mosatros continuem i cada any se publiquen llibres i llibrets de Falla i més coses en les Normes de El Puig, se donaran compte que han de fer-ho oficial també.

¿Però vosté s'imagina una Acadèmia en dos normatives? O (en to de broma) hi ha que demolir directament l'AVL?

(També en to de broma) Home, jo sé que (Joan Ignaci) Culla (president de Som Valencians) vol demolir l'AVL (rialles). Mosatros, quan entrem en 2019 en les institucions la primera cosa que anem a exigir és que s'homologuen els títols de Lo Rat Penat. I és molt fàcil, és un decret i ja està. És algo que s'ha de fer, i ja els valencians, en 10-15 anys, oblidaran els (títols) de l'AVL. Ara han fet un examen del Mitjà que ha sigut un desastre. És que no s'entén res, és que no era ni lo de l'escola, era més (difícil) encara. És possible que els catalans tampoc ho entenguen. Si s'homologuen els títols de Lo Rat Penat poquet a poquet casi tots se presentaran al títol de Lo Rat Penat, i únicament mil o dos mil Boixos Nois que són súperradicals podran fer lo de 'AVL perquè no és próxim a lo que se parla. I jo pense que quan haja coneixement en les Corts Valencianes això se conseguirà.

¿Què no hi ha ara trellat en les Corts Valencianes?

No massa, no massa … no massa.

¿Com les veu des de fora?

Jo he anat a alguns plens de l'Ajuntament de Valéncia, del de Catarroja i de Les Corts Valencianes i el nivell està prou baixet.

¿Per la formació o per les formes dels diputats?

Les formes són horribles. Faltes de respecte contínues. Parlant uno en la tribuna i els atres insultant-lo. Jo he vist a Mónica Oltra i a Mireia Mollà siguent molt maleducades en atres parlamentaris d'atres partits. Però molt maleducades. Jo crec que n'hi ha obrers de la construcció que són molt més educats que Mireia Mollà i Mónica Oltra. I també he vist a Isabel Bonig siguent igual de maleducada perquè pareix que és per a igualar-se en elles. Per una banda hi ha gent que està mirant el mòbil i jugant i després continuament insultant-se i fent-se gestos, com ja publicareu recentment en el vostre diari.

¿Hi ha més nivell en el Govern de la Nació? ¿Què li ha paregut el Govern que s'ha fet i la perspectiva de futur que té?

Hui m'ha arribat “¿quant dura un ministre valencià? Màxim una setmana”. Jo crec que és molt positiu que Pedro Duque siga ministre. És un dels tios més intel·ligents d'Espanya i pot aportar moltíssim. Això puja el nivell del Govern. Jo no sé com acabaran perquè estan en minoria mínima i en quant ERC, Bildu, el PdCat i el PNV vullguen se'l carreguen. Estem en un context en Espanya ara mateixa on Ciutadans s'ha afonat completament, ja no té missatge, ja no sap què dir. El PP ara se pot replegar i fer una oposició més positiva que antes. I lo que demostra l'arc parlamentari és que falta que Som Valencians estiga en Madrid en 1-2-3 persones que pugam treballar per a complir l'agenda valenciana.

¿I no van vostés també apujats en un núvol en les seues expectatives electorals? No sé si és per infondre ànims a la militància o perquè de veres està vosté convençut que tindran presència en totes les institucions.

Jo sempre sóc molt realiste, i com sé quina és la realitat me fique a treballar més pensant que algo pot fallar. I per això hem escomençat ja la campanya pre-electoral. I lo que jo me trobe en el carrer és que a la gent li feia falta el nostre partit. En els pobles venen a la carpa a conèixer-nos. I els que no mos conèixen, en (rebre) les nostres publicacions te diuen que això és el que feia falta. Mosatros tenim uns formularis de simpatitzants i cada eixida que fem agarrem 15-20 persones, que és una barbaritat perquè cada setmana pujem 40-50 seguidors.

Igual són submaríns (rialles) …

Se veu que no. Però bueno, si són submaríns els enviem whatsapps en informació, els enviarem esta entrevista i que se la traguen.

¿I no seria més fàcil centrar el tir en una institució en concret, a l'estil del que va fer Unió Valenciana?

Un terç de la població de la Comunitat Valenciana està en Valéncia i l'Horta. I si contem hasta Sagunt és un 40%. I també és cert que de la Vila Joiosa cap al sud és impossible. I la zona de la ciutat de Castelló també. Però en Vinaròs i Benicarló tenim gent.

En eixes limitacions ¿a què se pot aspirar?

Anem a montar al voltant de 150 llistes. Com a mínim la mitat dels municipis de la Comunitat, i en l'Horta i La Ribera tots. Jo espere que això done per a tindre un bon equip en l'Ajuntament de Valéncia, que donarà també per a un diputat provincial, i espere que per a un diputat en Les Corts. Jo me presentaré a la Generalitat que en teoria és lo més difícil. Per a l'Ajuntament tenim un equip espectacular. Salva Gallur és un gran candidat, Saray Rodríguez és molt intel·ligent, ...

… “candidatos primarios” (broma sobre un titular al respecte de ESdiarioCV que no li va a agradar massa a Hurtado) …

(rialles) … José Vilaseca és un figura i com siga regidor anem a pasar-ho molt bé, i Julián Vico que era president del Nàutic és molt interessant. I a banda està l'equip de “trastienda” que fa una faena impagable i això no ho té cap atre partit.

I quan va vosté pels carrers o als actes, ¿quanta gent li diu és que heu d'unir-se d'una vegada tots els valencianistes?

Mosatros ja hem fet una coalició en Unió i Germania i en Repo. Per tant això de la unió està casi resolt.

Bueno, estan García Sentandreu i Cristina Seguí per ahí …

Cristina Seguí és dubtosament valencianista. Bueno, no es valencianista. No creu en Valéncia, en l'autonomia. Vol que l'autogovern desaparega.

Va darrere de la Senyera …

… va raere de lo que siga. Però ella no és valencianista.

¿I García Sentandreu tampoc és valencianista?

Ara està més per Espanya, per lluitar contra el Islam i per a que l'orde mundial de les multinacionals no fasa desaparéixer les nacions, i està massa a la dreta de lo que ha de ser el valencianisme. El valencianisme és un sentiment, es algo transversal des de la dreta hasta l'esquerra, (incloent) la gent que ha estat en el moviment del 15-M per exemple o social-demòcrates com el regidor d'Alcalalí que s'ha vingut en mosatros i gent de dretes. Hem de ser molt tolerants i que ens unixca l'amor per Valéncia.

Però han de fer un programa electoral que no siga solament la Senyera i la llengua.

Evidentment. El nostre programa és eminentment econòmic, sense oblidar la llengua i la Senyera. Massa econòmic diria jo, tan econòmic que alguna persona s'avorrix quan jo parle d'estes coses. Parlem de fiscalitat, d'autònoms, d'indústria, del camp. El tema és oblidar-nos d'esquerres i dretes i parlar de Valéncia.

¿Descarta per tant un acord en Sentandreu?

Hem de tindre una llínea constructiva en la que tot lo món càpia, i crec alguns comportaments que tenen estes persones fan que molta gent no se puga sumar.

¿I Demòcrates Valencians?

Pense que és un partit com Compromís, és gent que ha eixit de Compromís escaldà per algún motiu que desconec, però que no té amor, els falta un poquet de sentiment per Valéncia. I la seua postura per la unitat de les llengües pues mos separa perquè jo crec que el valencià és una llengua i no és un dialecte de ningú.

I quan escolta parlar que al PP i a Ciutadans els falta un bany de valencianisme, ¿se sentix al·ludit d'alguna manera per a possibles acostaments, un poc a lo José María Chiquillo en el PP?, per provocar un poc …

(rialles) Jo sóc més de Chiquito de la Calzada que de Chiquillo. I mira que era amic meu Chiquillo. Jo pense que Ciutadans s'ha equivocat no defenent el Dret Civil valencià. També és cert que en la societat ningú ho demana, per tant no els va a penalitzar. I també s'equivoca en no defendre les Normes de El Puig i el canvi en la Llei Electoral per a baixar el llistó del 5% al 3%. I això està fent que la gent se done compte que no són demòcrates i que no volen que la democràcia en Valéncia siga plena i màxima. I els haurem de recordar que gràcies al canvi en Catalunya ells pugueren entrar.

¿Compromís és valencianista, nacionalista, catalanista, o qué és?

Jo pense que Compromís és la branca valenciana de Podemos, això és Mónica Oltra, i l Bloc és obertament catalaniste. Però obertament catalaniste. I ho fiquen en els estatuts del Bloc, que volen fer una condeferació en Catalunya i Balears.

¿Quin és el seu personatge favorit de Compromís, i no me diga Mónica Oltra?

Grezzi, “súper Mario Grezzi”. Perquè és molt divertit. És molt divertit, encara que és un desastre, és el pitjor regidor de tràfic de la història de Valéncia. Ademés ve de Nàpoles, on hi ha un caos circulatori brutal. És l'antítesi del que hauria de ser un regidor.

Una pregunta d'eixes típiques de “diga'm tres noms”. Jo li demane tres grans valencians de la història a poder ser moderna, vaja, que no siga Jaume I …

Els tres grans polítics valencians han sigut Sant Vicent Ferrer, que és el millor polític que ha donat esta terra, Vicente González Lizondo, i Vicent Blasco Ibáñez.

¿Què va passar en la dimissió de Culla?

Estar en un partit extraparlamentàri, sense ajudes econòmiques, i tenint que treballar 10-12 hores i en els ratos lliures tenint que treballar per al partit pues crema. I Culla i jo i tots tenim moments en que ens cremem. Culla és una persona que té molta experiència i aporta molt al valencianisme però claro, ell té una faena i té que produir i donar de menjar a la seua família. Però al final hem quedat com estàvem perquè tot lo món és necessari. Ningú és imprescindible, però tot lo món és necessari.

Precisament perquè vosté passa part del seu temps treballant com a enginyer em Orà, Algèria, ¿Què li pareix la certa polèmica que s'ha muntat respecte de l'arribada de l'Aquarius a Valéncia pel tema immigratori?

Algèria està prou bé, però Líbia està molt mal i tot lo que siga l'Àfrica negra està mal.

¿Se pot produir un efecte crida?

(Silenci) No ho sé. Potser que sí. Però lo que no podem fer és deixar morir a 629 persones. L'arquebisbe de Valéncia ho ha dit clarament, que hem de salvar-los. Lo que passa és que jo veig molta demagògia per tots. Per una banda l'extrema dreta està unflant-se dient que vénen violadors i tal i qual i que els van a pagar no sé quina pagueta lo qual és mentida, i també hi ha demagògia per part de Compromís i el PSOE perquè ara mateixa en els centres d'internament d'estrangers (CIEs) hi ha gent tancada sense papers, que no ha delinquit en teoria, i ahí hi ha molts algerins que han vingut en pateres, i no els ajuden, i també hi han moltes famílies valencianes i espanyoles que també estan mal i no és un tema tan espectacular com lo del barco este, i s'han bolcat en lo espectacular quan n'hi ha molts problemes. És un tema molt complicat i molt delicat. I s'hauria de tractar en més sensibilitat, menos electoralisme i més responsabilitat. Les persones que vinguen ací no van a trobar faena perquè hi ha poca faena. Lo que s'ha de fer és intentar que l'economia vaja millor, rebaixar els imposts per a que l'economia tire, per a que els jovens valencians que estan en Madrid o en l'estranger treballant puguen tornar ací. I no n'hi ha faena tampoc per als immigrants, aixina que és possible que creem guetos i que no tinga solució. Hauriem d'intentar invertir i ajudar a Àfrica per a que ixca de la situació en la que està i no ser tan demagògics.

tracking