ESdiario

L’ETNO presenta la ‘Guia inacabada de la fantasia valenciana’

El museu de la Diputació presenta la nova criatura de la campanya ‘Espanta la por’, una guia que compila el coneixement que fins a l’actualitat hi ha sobre l’imaginari valencià de la por.

La ‘Guia inacabada de la fantasia valenciana’ - DIPUTACIÓ DE VALÈNCIA

Publicado por
Sergi Tarazona

Creado:

Actualizado:

El Museu Valencià d’Etnologia, L’ETNO, presenta la ‘Guia inacabada de la fantasia valenciana’, una obra que pretén abastar tot el coneixement referenciat sobre l’imaginari valencià de la por, a càrrec dels autors Joan Borja, Francesc Gisbert i Víctor Labrado, bons coneixedors de la rondallística, llegendes i les criatures fantàstiques que les protagonitzen.

“L’obra naix amb l’objectiu de propiciar la investigació respecte la fantasia popular. El projecte s’inclou dins del programa anual d’Espanta la por, creat per l’ETNO ara fa set anys, amb la missió de difondre l’imaginari valencià de la por i els monstres quan s’acosta la festa de Tots Sants”, explica el diputat de Cultura, Xavier Rius.

En ‘Guia inacabada de la fantasia valenciana’ els tres escriptors valencians no solament fan recerca a partir d’articles publicats a revistes d’investigació o obres d’assaig, sinó que, també, fan una intensa tasca de difusió a través de la literatura infantil i juvenil, allí on les espantacriatures i el llegendari són els protagonistes. L’últim llibre que els va reunir com a coautors va ser Por o fugirem de l’editorial Andana que recollia les millors llegendes de por actualitzades per al públic juvenil.

Repertori i calendari de criatures

Esta obra respon a tres preguntes: en primer lloc, quines són les criatures fantàstiques que aguaiten els valencians i les valencianes, i que Víctor Labrado respon amb el Repertori alfabètic de llocs, objectes, presències secretes i éssers o criatures de natura ambigua o d’existència improbable. En segon lloc, on s’amaguen estos éssers, i que Francesc Gisbert descobrix amb Geografia màgica i llegendària de personatges, entitats, espais i creences de l’imaginari valencià. I, en tercer lloc, en quin moment els poden trobar en acció, la qual cosa Joan Borja aclarix amb Calendari essencial de personatges, éssers, entitats, espais, creences fantàstiques de l’imaginari popular valencià.

La guia conté dos índexs que faciliten la consulta: un índex onomàstic de criatures i un índex toponímic, a més d’una extensa i acurada bibliografia que inclou des del estudis de Martínez i Martínez, Sanchis Guarner o Capó, reculls i recopilatoris locals fins a obres infantils que han estat referents en la recuperació i revitalització del nostre imaginari com ‘La Maria no té por’ de Francesc Gisbert i Dani Miquel.

Les pàgines d’esta guia estan il·lustrades per Marc Bou, col·laborador en publicacions infantils i juvenils de la mateixa temàtica com ara ‘Els mons de Laia’ de Miquel Puig (Andana editorial), la col·lecció Rondalles valencianes de Tàndem recopilades i adaptades per González Caturla o ‘Tombatossals’ de l’editorial Edelvives. Les il·lustracions de Marc Bou, amb el seu característic traç escultòric, dialoguen a la perfecció amb els textos i tenen un paper essencial per a actualitzar i reviscolar el patrimoni immaterial valencià a través d’esta obra de referència.

La guia és un punt d’inflexió per recollir tot allò que es coneix del nostre imaginari i que, des del seu naixement, es planteja: què ens queda per saber. Els autors són conscients que existixen buits informatius i que no tot ha estat recopilat a tots els racons del territori valencià. En el seu pròleg, la Biblioteca de L’ETNO convida tots els lectors i lectores, així com les biblioteques i els centres d’estudis locals i comarcals, a ajudar a completar-la perquè en un futur siga una guia del tot acabada.

tracking