ESdiario

Més de 200 majors recorren el llit del Túria

El departament de salut València-Hospital General recupera la Trobada de la Gent Major, en el marc del projecte Activa.

Més de 200 majors recorren el llit del Túria

Publicado por

Creado:

Actualizado:

El departament de salut València-Hospital General recupera la marxa pel llit del riu Túria després dels anys més durs de la pandèmia. En esta quarta edició han participat més de 200 persones majors que veuen amb bons ulls un projecte l'objectiu del qual és fomentar l'exercici físic, les activitats culturals i els hàbits de vida saludables. La marxa ha partit de l'Hospital General i ha finalitzat en la seu central de la Diputació de València en Plaça Manises, on han sigut rebuts pel president, Toni Gaspar, i la diputada de Benestar Social, Pilar Sarrión.

La IV Trobada de la Gent Major s'emmarca dins del projecte Activa, una iniciativa que des de fa cinc anys avalua la repercussió de l'exercici físic sobre el control de les patologies cròniques i la qualitat de vida en les persones majors.

Tant el president Gaspar com la responsable de l'àrea de Benestar Social i Qualitat Democràtica de la Diputació, Pilar Sarrión, han felicitat els participants per la implicació, les ganes i el compromís en la millora de la seua salut. Els representants provincials han recordat que la pandèmia ha suposat una reculada en la qualitat de vida de les persones majors i han agraït a la Direcció d'Atenció Primària que s'haja reactivat un projecte tan necessari

“Este programa d'activitats en grup, que comprén una part d'exercici físic programat de manera regular i una altra part sociocultural, incidix molt positivament en la salut dels nostres majors i millora les seues relacions socials i benestar psicològic”, ha destacat Sarrión.

Projecte Activa

El Projecte Activa va començar al febrer de 2017 com un programa pilot en el centre de salut de Fuensanta, al qual es van apuntar un centenar de persones que participaven assíduament en estes activitats físiques amb l'objectiu de millorar la seua qualitat de vida. Activa es va anar estenent fins a implantar-se en els centres de salut urbans del departament, que el van acollir amb entusiasme perquè, a més de gaudir de l'exercici físic de manera grupal i ajudar a la sociabilització del major, s'avalua la repercussió de l'exercici en el control de les patologies cròniques que patixen estes persones, tal com es va poder comprovar en les avaluacions del programa.

En 2018 es va decidir estendre el projecte als centres de salut dels pobles (àrea metropolitana) del departament, amb la col·laboració dels fisioterapeutes per a la formació dels pacients tutors.

La iniciativa ha demostrat que des dels centres de salut es poden fer moltes coses que repercutixen en un benefici directe per als pacients, més enllà de l'abordatge terapèutic tradicional de les malalties, perquè s'ha comprovat que l'exercici físic, adaptat a l'edat i patologies dels pacients, és una eina eficaç per a retardar la progressió de la fragilitat, millorar el benestar psicològic i fins i tot retardar la pèrdua de memòria.

tracking