ESdiario

Puig reivindica la gastronomia com a factor de cohesió en la diversitat

Destaca que l’elecció d’Alacant per a la celebració de la gala de lliurament dels Sols Repsol significa un reconeixement “al bressol de la cuina mediterrània”

Puig reivindica la gastronomia com a factor de cohesió en la diversitat

Publicado por

Creado:

Actualizado:

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reivindicat la importància de la gastronomia com a factor de cohesió en la diversitat i de preservació de la cultura durant l’acte de clausura de la gala de lliurament dels Sols Repsol 2023, que enguany s’ha celebrat a Alacant sota el lema La cuina ens ompli.

Durant la seua intervenció, el cap de l’executiu valencià ha agraït tant al president de Repsol, Antonio Brufau, com a la directora de Guia Repsol, María Ritter, l’elecció d’Alacant com a ciutat amfitriona per a celebrar aquesta gala gastronòmica, perquè significa, alhora, un reconeixement “al bressol de la cuina mediterrània” i “una aposta per un model de país descentralitzat, on la cuina ens cohesiona de nord a sud i supera tots els centralismes”.

Puig ha destacat que “la gastronomia és un bé comú, que concentra la cultura, els costums i el saber d’un territori, i que enriqueix tot el catàleg de productes turístics que la Comunitat Valenciana pot oferir a aquelles persones que la visiten”. Així, ha apostat per difondre els trets identitaris de la gastronomia mediterrània, “basada en el paisatge, la sostenibilitat, la qualitat del producte i la tradició”.

La Comunitat Valenciana compta des d’aquest dilluns amb deu restaurants nous distingits amb 1 Sol Guia Repsol: quatre situats a la província d’Alacant –Casa Bernardi (Benissa), Espacio Montoro (Alacant), Hogar del Pescador (la Vila Joiosa) i Lula by Aurora Torres (Los Montesinos)– i sis restaurants de la ciutat de València –Fierro, Fraula, Nozomi Sushi Bar, Samsha, Señuelo i Tavella.

Amb les noves incorporacions, la Comunitat Valenciana suma un total de 58 restaurants guardonats: 4 amb 3 Sols; 18 amb 2 Sols i 36 amb 1 Sol.

Durant el transcurs de l’acte de clausura, el cap de Consell s’ha referit a la gastronomia, en particular als Sols Repsol, com una manera de “defensar la tradició i derrocar barreres en els plats i les ments”.

En aquest sentit, Ximo Puig ha subratllat que en la gastronomia “no cap l’elitisme ni l’exclusió” i, com a mostra, ha fet al·lusió a la iniciativa dels Soletes, dirigida a cafeteries, barres de mercat, bars i restaurants de barri.

A més, el president de la Generalitat ha demanat respecte per als i les professionals del sector, “des dels més prestigiosos fins al cambrer del bar de barri”, perquè es tracta d’un sector —ha dit— “clau per a l’economia de la Comunitat Valenciana, que supera el 15 % del PIB, crea el 16 % de la nostra ocupació i és un pulmó de la nostra societat”.

tracking