Puig assegura que les festes tradicionals son "identitat i convivència"
El president de la Generalitat Valenciana ha presidit la constitució de la Comissió Assessora de Festes i Tradicions de la Comunitat Valenciana
El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha assegurat que les festes tradicionals dels pobles i les ciutats de la Comunitat Valenciana són “vertaders grans esdeveniments”, que representen “el reforç de la nostra identitat, la convivència i la trobada de les persones, a més de contribuir al desenvolupament turístic de la Comunitat Valenciana”.
El cap de l’executiu valencià ha fet aquestes declaracions en l’acte de presentació de la constitució de la Comissió Assessora de Festes i Tradicions de la Comunitat Valenciana, que ha presidit acompanyat per la consellera d’Educació, Cultura i Esport, Raquel Tamarit.
Durant el transcurs de l’acte, Puig ha assenyalat que la constitució de la Comissió “fa valdre la riquesa de totes les festes dels nostres pobles. Unes festes que són fonamentals per a cada localitat però que són molt importants per a tota la Comunitat Valenciana”.
En aquest sentit, ha anunciat la intenció d’estudiar la possibilitat que en el futur es puga crear una direcció general de festes que coordine totes les accions i les ajudes a promoure i fer valdre l’actiu que suposen per a la societat valenciana les seues celebracions tradicionals.
D’altra banda, el president també ha avançat que l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE) elaborarà un informe en profunditat sobre l’impacte de les festes de la Comunitat Valenciana, un estudi que es nodrirà, a més, de les aportacions que es vagen recollint en el si de la mateixa comissió, “que hauran de desembocar en un gran congrés sobre les festes valencianes, que servisca per a tindre aquest escenari complet sobre un sector fonamental en la vida dels valencians”.
Comissió de Festes i Tradicions
La Comissió Assessora de Festes i Tradicions de la Comunitat Valenciana naix amb l’impuls de la Generalitat Valenciana, en col·laboració amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, i comptarà amb un òrgan executiu en el qual estaran representades les principals festes de la Comunitat Valenciana, especialment les declarades d’interés turístic internacional i nacional, si bé, tal com ha assenyalat el president, la vocació d’aquesta comissió és que aculla totes les festes locals i en siga fòrum.
Les persones assistents a la reunió han expressat la seua satisfacció per la creació d’aquesta comissió, que consideren necessària, tant per a la promoció de les festes com per a establir un espai de treball en aspectes normatius o legislatius concrets que els afecten.
Accions de difusió
Les primeres accions de promoció que s’han presentat aquest dissabte, coincidint amb la constitució de la Comissió, han sigut la posada en marxa de la pàgina web <terradefestes.es>, un espai en Internet i una aplicació per a telèfons mòbils, que recull totes les festes que se celebren a la Comunitat Valenciana, les respectives dates de celebració i altres dades que poden tindre interés per a la ciutadania.
Així mateix, durant aquest mes de març començarà una promoció de les festes de tota la Comunitat Valenciana en diverses localitats del territori. Aquesta promoció es realitzarà amb una presentació audiovisual itinerant, que recorrerà els municipis i mostrarà les imatges més representatives de cadascuna de les celebracions.
Les festes d’interés turístic internacional representades en la Comissió són les següents: les Falles València, els Moros i Cristians d’Alcoi, la Processó del Diumenge de Rams d’Elx, la Setmana Santa d’Orihuela, la Setmana Santa de Crevillent, les Fogueres de Sant Joan d’Alacant, el Certamen Internacional d’Havaneres i Polifonia de Torrevieja, les Festes de Moros i Cristians de la Vila Joiosa, el Misteri d’Elx, la Tomatina de Buñol, l’Entrada de Bous i Cavalls de Segorbe i les Festes de Moros i Cristians de Crevillent.
D’altra banda, també formen part de la Comissió les festes d’interés turístic nacional: la Cavalcada de Reis Mags d’Alcoi; les Festes Patronals en Honor de Sant Antoni Abat de Canals; les Festes de Moros i Cristians de Bocairent; les Falles d’Alzira; la Setmana Santa d’Alzira; les Festes de Moros i Cristians en Honor de Sant Jordi Màrtir de Banyeres de Mariola; les Festes Patronals de Sant Vicent Ferrer de la Vall d’Uixó; la Setmana Santa de Sagunt; la Setmana Santa Marinera; la Setmana Santa de Gandia; els Moros i Cristians d’Elda; els Bous a la Mar de Dénia; els Escacs Vivents de Xàbia; les Festes de la Reconquesta de Moros i Cristians d’Orihuela; la Fira d’Agost de Xàtiva; les Festes Patronals de Segorbe; les Festes de Moros i Cristians Ontinyent; La Cordà de Paterna; la Nit de l’Albà d’Elx; les Festes Patronals de la Mare de Déu d’Ermitana de Peníscola; els Moros i Cristians de Villena; les Festes Patronals Sagrada Família i Santíssim Crist de la Vall d’Uixó, i la Fira i Festa de la Verema de Requena.
Finalment, estan integrades en la Comissió les entitats organitzadores de festes següents: Interagrupació de Falles, Fogueres de Sant Joan, la Unió Nacional d’Entitats Festeres de Moros i Cristians (Undef) i la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV).