ESdiario

Les imatges de la Mare de Déu de l'Estudio de Sanchis s'exposen en la Diputació

Entre el 17 de maig i el 2 de juliol el Pati dels Scala de la seu central de la corporació acull l'exposició ‘València Coronada’, amb fotografies originals de l'època.

Les imatges de la Mare de Déu de l'Estudio de Sanchis s'exposen en la Diputació

Publicado por
Javier Giménez

Creado:

Actualizado:

La Diputació de València culmina els actes de commemoració del centenari de la coronació de la Mare de Déu dels Desemparats amb l'exposició ‘València Coronada’, que romandrà en el Pati dels Scala de la seu central de la corporació en la Plaça de Manises, entre el 17 de maig i el 2 de juliol. L'horari de les visites serà els dissabtes i diumenges de 10 a 14 i de 16 a 20 hores.

La mostra oferix al visitant l'oportunitat de conéixer millor com van ser aquelles solemnes festes que hui, cent anys després, evoquem i commemorem, gràcies a les fotografies originals i instantànies recollides en la premsa de l'època realitzades pel fotògraf Francisco Sanchis Muñoz, fundador de l'històric Estudio Fotográfico Sanchis que, després de 114 anys d'activitat, va tancar les portes de la seua seu del carrer Serrans número 27 el mes de desembre passat.

Part del valuós llegat fotogràfic que l'estudi ha anat acumulant durant tant de temps ha sigut donat a l'Arxiu General de la Diputació per Antonio Pérez-Sanchis, net de l'artista. La corporació provincial homenatja així el mític fotògraf amb una exposició comissariada per María dels Àngels Gil Irun, directora del Museu Marià de la Basílica de La nostra Senyora dels Desemparats.

“Gràcies a esta exposició ens podem imaginar com es va viure aquell esdeveniment. Les fotos ens donen una idea de la importància que va tindre la participació de la gent i com ho van viure els nostres avantpassats. També podem veure a tota una ciutat engalanada. Cal recordar que va ser el primer esdeveniment religiós fotografiat, d'ací la rellevància de la mostra”, ha manifestat la comissària.

En un emotiu discurs, Antonio Pérez Sanchis ha fet un recorregut pels més de 100 anys d'història de l'estudi que va fundar el seu avi, i ha agraït a la Diputació “l'acolliment del nostre llegat, perquè quan tirem el tancament jo em preguntava què seria de totes estes fotografies”. A més ha recordat al seu fill recentment mort Toño, el continuador del negoci, “que somiava amb haver fet una exposició com esta”.

Per part seua, el president de la Diputació, Toni Gaspar, ha ressaltat “la imatge de la Mare de Déu, un símbol d'unió entre tots els valencians, i que representa no sols a la ciutat de València, sinó a tots els pobles de la província”.

Les imatges

Entre les imatges que componen la mostra, destaquen per la seua espectacularitat les dos panoràmiques del lloc de la cerimònia de la coronació. Sanchis recull dos moments de l'acte en una repleta esplanada del pont del Real, on s'estima que van participar més de 50.000 persones.

Una altra de les fotografies més cridaneres és la de la Mare de Déu dels Desemparats tornant a la seua capella en la denominada Processó del Retorn, just en el moment en el qual la imatge es dona la volta per a mostrar-se a tots els presents en la plaça, un moment d'èxtasi col·lectiu mentre sonava l'himne amb fons de traques i de volteig de campanes.

En l'exposició també es pot apreciar el que va suposar la coronació per a la ciutat, engalanada per a l'ocasió. Sanchis mostra com els edificis i monuments de València van aparéixer adornats i il·luminats de manera excepcional per a l'ocasió.

Un altre dels moments que crec més expectació entre els assistents als actes de la coronació va ser la visita dels reis d'España en aqueix moment, Alfonso XIII i Victoria Eugenia. Les dos fotografies de la mostra capten l'instant en el qual els monarques arriben a la catedral i just quan es traslladen a la Real Capella en aquell històric 11 de maig de 1923.

Finalment, cal no oblidar que la imatge de la Mare de Déu dels Desemparats ha sigut retratada al llarg dels anys per multitud de fotògrafs. L'exposició recull imatges d'artistes com Boldún, Cabedo, Vidal, Desfilis, Barberá o Mercé, que permeten al visitant observar l'evolució iconogràfica de la patrona.

tracking