Cerrar

El Teatre Principal i València, referents de les arts escèniques

En la programació musical destaca l’homenatge a Nino Bravo de Melomans, els quals han fet una intervenció en directe en la presentació

Presentació de la programació del Teatre Principal

Publicado por

Creado:

Actualizado:

El director general de Cultura, Sergio Arlandis, ha presentat hui la programació trimestral del Teatre Principal de València acompanyat pel director de l’IVC, Abel Guarinos i els directors adjunts d’Arts Escèniques i Música, Roberto García i Marga Landete.

Una programació que ha fet l’equip de l’IVC, als qui el director general ha agraït el treball: “La programació del Principal compta amb obres importants i crec que és una bona manera de tancar un cicle, respectant el treball fet pels professionals i afrontant una nova etapa amb molta il·lusió”.

Una nova etapa que vol, segons Arlandis, “respectar la tradició nostra, però també unir esforços entre el sector públic i privat i les diverses associacions culturals per a aconseguir ser un referent de les arts escèniques en tot el territori nacional”.

La programació del Principal compta amb espectacles de teatre, circ, música i teatre musical que obri Maror, una coproducció de Zircó i Elcoshow, del 2 al 5 de novembre. Una obra de Rodolf Sirera interpretada per Josep Manel Casany, Paloma Vidal, Lola Moltó, Paula Braguinsky i Sergio Caballero. El públic entrarà vint-i-quatre hores en la vida d’una família aparentment feliç i acomodada, però Isabel proposarà un canvi en la seua vida professional que els produirà un vertader terratrémol.

L’11 de novembre arriba la VII Nit del Circ Valencià, que busca donar visibilitat a artistes i companyies circenses valencians i també contribuir a la divulgació del circ, com a art escènica singular. Comptarà amb artistes com ara Gabrielle Cook, Hugo García, Elena Ludwig, David Consuegra, Martina Scarano, Dayné Álvarez i Manuel Rodas.

Una de les companyies més importants del panorama escènic nacional, Dagoll Dagom posa fi a la seua trajectòria amb la producció de teatre musical L’alegria que passa, de Santiago Rusiñol. La companyia torna a portar, del 17 al 19 de novembre, un clàssic de la literatura a la contemporaneïtat a través de la dansa, la música i el teatre.

L’Avar, de Molière, un altre clàssic de la companyia Atalaya, estarà en cartell del 24 al 26 de novembre. L’Avar, una de les obres mestres de Molière i un dels seus últims textos, mostra el costat més mesquí i egoista de l’ésser humà, el que porta a l’extrem els problemes generats pels diners i el poder, al mateix temps que es percep el maltractament propinat als empleats i el sexisme exacerbat.

El 28 de novembre el Principal viurà un especial homenatge a Salva Bolta, director teatral mort en 2022, que poc abans va dirigir l’espectacle de producció pròpia de l’IVC Happy End en el Principal. Un merescut reconeixement a la seua trajectòria, en la direcció i altres àmbits de l’escena. Un espectacle amb la participació d’actors, directors, músics, cantants i amics que, des de l’admiració, volen retre homenatge a un artista prolífic que sempre serà recordat per la seua passió pel teatre, la cultura, l’amor i la vida.

La plaça del Diamant, l’obra més reconeguda de Mercè Rodoreda, produïda pel Teatre Nacional de Catalunya i el Grec 2023 Festival estarà en cartell el 2 i 3 de desembre. Una posada en escena intimista i contemporània de Carlota Subirós. Un personatge interpretat per onze actrius d’edats i perfils diversos, en una mena de calidoscopi escènic i femení que ens descobrix matisos i ens mostra contrastos de la vida de la protagonista.

Música en el Principal

Per la seua banda, la música valenciana també serà protagonista en l’escenari del Principal amb tres concerts:

El 10 de desembre, Borja Penalva presentarà el seu primer disc en solitari: Giròvag. Un espectacle nascut de l’heterogènia i l’eclecticisme de la seua música amb una impactant posada en escena, acompanyat per 15 músics. Un viatge de 100 minuts conjugant mons dispars.

Per a celebrar l’Any Nino Bravo, l’IVC i Melomans ens proposen una comèdia musical escrita i dirigida per Santiago Sánchez i Víctor Lucas, en la qual Melomans (Edu Escartí, Gonzalo Manglano, Javi Reig, Pau Ferrer) ens descobrixen els moments estel·lars de la carrera de Nino Bravo a partir de les seues cançons. Música, teatre i humor en un homenatge, fet solament amb veus, a la gran veu valenciana. Es podrà veure del 14 al 16 de desembre.

Finalment, després de la viralització del seu Arranquen vinyes el 2021, La Maria, nom artístic de Maria Bertomeu, presenta al Principal, el 17 de desembre, el seu esperat primer treball d’estudi, L’Assumpció, amb unes cançons de debut inspirades en estructures de cant valencià i motius de música tradicional, però que evolucionen i es convertixen en una irresistible i hipnòtica proposta d’innegable modernitat.