Cerrar

Camarero advoca per sensibilitzar a la joventut sobre la violencia en les dones

La vicepresidenta segona i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge ha presentat l'estudi ‘Evolució de la violència contra les dones en la infància i adolescència’ de la Fundació

Susana Camarero, vicepresidenta segona i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, reunida amb la Fundació ANAR

Publicado por

Creado:

Actualizado:

La vicepresidenta segona i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, ha destacat que una de les prioritats del Consell és combatre la violència sobre la dona i especialment la que es manifesta durant la infància i l’adolescència. Davant d’esta classe d’agressions, la vicepresidenta segona ha insistit en la necessitat d’“impulsar polítiques de prevenció i sensibilització” que s’han de sumar a les que garantixen l’assistència i l’atenció a les víctimes.

Susana Camarero ha fet estes declaracions en l’acte de presentació de l’estudi longitudinal ‘Evolució de la violència contra les dones en la infància i adolescència a Espanya (2018-2022)’, elaborat per la Fundació d’Ajuda a Xiquets/etes i Adolescents en Risc (Anar).

Durant la seua intervenció, la vicepresidenta segona s’ha referit a l’informe presentat i ha alertat sobre “la magnitud” de les dades relatives a la violència que patixen els i les jóvens, i especialment les que es referixen a la violència sobre la dona.

“Són dades que mostren una realitat sobre la qual cal actuar”, ha assegurat. Per això, ha considerat prioritàries les polítiques de sensibilització i conscienciació que s’estan impulsant des del Consell per a “formar i educar els jóvens” amb l’objectiu que “no es normalitzen conductes i actituds violentes, que moltes vegades es banalitzen”.

En este sentit, ha destacat que és cridaner que, en el cas de les adolescents valencianes, el 57 % no són conscients que estan patint violència de gènere. Per això, ha subratllat que la labor de prevenció és fonamental per a ajudar al fet que les víctimes “siguen coneixedores del que els succeïx” i puguen rebre l’ajuda que oferix la Generalitat.

En concret, ha indicat que la Generalitat compta amb guies i protocols d’actuació conjunts en l’àmbit sanitari i educatiu, que van destinats als menors i els professionals que treballen amb ells, així com els pares.

A més, ha posat com a exemple la campanya del Consell de conscienciació del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona, “que va dirigida a l’entorn de les víctimes” amb el propòsit de “visibilitzar i fer conscient un problema que ha de fer mal a tota la societat”.

La titular d’Igualtat ha insistit que des del seu departament es treballa “tots els dies” per a assegurar que totes estes actuacions i mesures promogudes pel Consell “arriben a totes les víctimes d’esta classe d’agressions, i així aconseguisquen “trobar solucions que els ajuden a superar les dificultats”.

“Eixa és la nostra missió i la nostra obligació com a Administració”, hi ha afegit Susana Camarero, que ha manifestat el seu compromís perquè “cap víctima quede desprotegida i tinga al seu abast les eines necessàries per a defendre’s davant de qualsevol tipus de violència”.

Evolució de la violència contra les dones en la infància i adolescència

Quan a l’informe de la Fundació Anar, la titular d’Igualtat ha traslladat la rellevància de l’anàlisi presentada, perquè “aporta dades essencials per a conéixer la realitat”, la difusió de la qual constituïx “un mitjà immillorable perquè esta realitat es pose en el punt de mira de la societat que ha de créixer en el respecte i la solidaritat amb els qui patixen esta violència”.

L’estudi s’emmarca en una campanya de prevenció de tota classe de violència contra les dones menors d’edat, duta a terme en tots els centres escolars d’Espanya (18.964). Està basat en les 20.515 xiquetes, xiquets i adolescents víctimes de violència contra les dones, que han rebut ajuda en el telèfon/xat de la Fundació Anar, en els últims quatre anys (382.219 telefonades).

En concret, analitza la violència contra les dones en les seues quatre variants: violència de gènere, domèstica, sexual i un altre tipus de violència física o psicològica.

A la Comunitat Valenciana 2.962 xiquets/etes i adolescents víctimes de violència contra les dones han rebut ajuda a través del telèfon/xat Anar entre 2018 i 2022. Dels resultats s’extrau que les telefonades en relació amb la violència de gènere a la Comunitat Valenciana han augmentat un 212 % entre 2018 i 2022.

A més, en este període, les telefonades per violència de gènere en l’entorn han augmentat un 98,1 % i els casos de violència sexual un 34,4 %. Pel que fa a les consultes sobre una altra classe de violència física/psicològica, també han crescut un 13,6 % a la Comunitat Valenciana.

L’estudi al·ludix a les noves tecnologies com a implicades en un 83,2 % dels casos de violència de gènere adolescent i també destaca que la falta de tractament psicològic és una altra constant tant a Espanya, on el 72,1 % de les víctimes no rebien cap tractament en este sentit, com a la Comunitat Valenciana, on el percentatge descendix lleument al 71,6 %.