Dansa València celebra l'Any Sorolla al Museu de Belles Arts
Esta proposta sorgix de la col·laboració entre el festival i la primera pinacoteca valenciana i es podrà veure el diumenge 17 de desembre
El festival Dansa València, impulsat per la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, presenta el programa Ací, en canvi/el subtil/el traçat, una proposta de dansa composta per dos solos desenvolupats per la ballarina i coreògrafa Ana Lola Cosín al Museu de Belles Arts de València.
Este espectacle forma part del programa d'esdeveniments culturals organitzats durant 2023 dins de l'Any Sorolla, amb motiu del centenari de la mort del pintor valencià i podrà veure's en la primera pinacoteca valenciana diumenge que ve 17 de desembre, a les 11.00 i a les 13.00 hores.
La proposta és fruit d'una col·laboració entre Dansa València i el Museu de Belles Arts per a oferir estades a creadors valencians a fi que puguen desenvolupar un projecte d'investigació amb el qual ‘habitar’ el Museu des d'una nova perspectiva.
En este sentit, la unió del festival amb altres organitzacions i institucions, en este cas el Museu de Belles Arts, contribuïx a dinamitzar el sector professional de la dansa i les arts del moviment a la Comunitat Valenciana i contribuir a sostindre i expandir la creació contemporània local.
La directora de Dansa València, María José Mora, ha destacat que amb esta aliança “donem suport a ballarines amb una trajectòria sòlida com intèrprets que s'han decantat per ser autores de les seues pròpies peces. En este cas, l'estada en la pinacoteca els permet centrar-se en les seues inquietuds artístiques sense pressions, ja que el que importa és la seua evolució cap al terreny de la creació”.
Si l'any passat, l'artista seleccionada va ser Paula Romero, qui va desenvolupar una peça-recorregut i un desplegable gràfic pensat per i per al Museu de Belles Arts, en esta edició la ballarina elegida ha sigut Ana Lola Cosín. El resultat de la seua experiència porta per títol Ací, en canvi i partix d'una immersió en l'univers Sorolla i en el mateix Museu de Belles Arts.
Ana Lola Cosín ha assenyalat que, encara que no haguera coincidit amb l'efemèride del centenari de la mort del mestre de la llum, el seu interés “hauria recaigut en la seua obra igualment, perquè el que més em crida l'atenció en el Museu són precisament els pintors del segle XIX”.
La decisió de fer dos peces es deriva de la dualitat que va caracteritzar la trajectòria de Sorolla. “M'abellia plantejar dos treballs que estigueren connectats però que foren diferents, de la mateixa manera que la producció de Sorolla és molt diferent en funció de si l'obra era per encàrrec o de motu proprio, perquè en el segon cas, en la seua manera de construir la llum i els traços trencava amb convencionalismes”, ha explicat.
Eixa condició dual s'ha plasmat en dos peces desenvolupades en dos espais caracteritzats per una ambientació diferent, un més íntim i l'altre millor enllumenat.