Cerrar

LO RAT PENAT

Lo Rat Penat commemora el 9 d’Octubre

L’associació cultural celebrarà el tradicional Sopar de Sant Donís en un solemne Te Deum presidit per l’històrica Real Senyera

Te Deum de Lo Rat Penat

Publicado por

Creado:

Actualizado:

En:

L’associació cultural Lo Rat Penat, dins dels actes commemoratius al voltant del 9 d´Octubre, Dia de la Pàtria Valenciana, celebrarà el tradicional Sopar de Sant Donís en El Puig de Santa Maria el pròxim divendres dia 4 d’octubre.

La celebració s’iniciarà a partir de les 21.00 h. en un solemne Te Deum presidit per l’històrica Senyera de Lo Rat Penat en el Real Monasteri de Sta. Maria d´El Puig. Com és costum i tradició, se realisarà una ofrena floral a la Mare de Deu d’El Puig, Patrona del Regne de Valéncia. Igualment se depositarà una corona de llorer en la tomba del pare Gilabert Jofré, fundador en Valéncia fa més de 600 anys del primer hospital psiquiàtric del món.

Igualment, al finalisar el Te Deum, se farà entrega del premi “Crit Valencià de l’Any” en el que Lo Rat Penat reconeix la llabor de valenciania de persones o institucions. Enguany en que es celebrarà el 75 aniversari dels Cursos de Llengua Valenciana, el guardonat serà Remigi Pons i Tudela, per tota una vida dedicada a l’ensenyança i a la cultura, com a mestre en el sistema educatiu valencià, com a mestre de llengua valenciana i professor decà del Claustre de Professors de Lo Rat Penat, com actor de teatre, comèdia, drama, sarsuela i tants sainets valencians representats per tants pobles valencians, i pel seu amor i llealtat a la Pàtria Valenciana, pel seu eixemple i defensa activa de la llengua i cultura valencianes i per tants alumnes que a través del seu eixemple i les seues ensenyances han deprés a voler, amar i apreciar la llengua, cultura i tradicions valencianes.

A continuació, s’assistirà al tradicional Sopar de Sant Donís en el Restaurant Huerto de Santa María. En el transcurs del sopar el President de Lo Rat Penat, Josep Vicent Navarro i Raga, farà la tradicional crida del 9 d’Octubre encorajant al poble valencià a participar en la Processó Cívica acompanyant a la Real Senyera en el Te Deum de la Catedral i en l'homenage al Rei Don Jaume, com a l’entitat promotora de la recuperació d’esta festa commemorativa que s’ha convertit en el Dia de la Pàtria Valenciana.

En el Sopar, les dònes, com és costum, seran obsequiades en la tradicional Mocaorà, gentilea de La Casa de los Falleros.

Des de la centenària associació els responsables de l’organisació del sopar han indicat que esperen contar “en una gran assistència de socis, amics i simpatisants per tal de compartir una nit tan entranyable al voltant d'este dia tan senyalat per als valencians”.